11 en 12 maart 2006 : wandelen in Oosterwijk en Langdorp / Gijmel

We zijn nog maar pas vertrokken en de eerste sneeuwvlokjes dwarrelen al over de snelweg. Via Gent en Antwerpen rijden we naar Oosterwijk , een deelgemeente van groot Westerlo. Even na de middag vertrekken we nog voor de 24 kilometer van “'t Hijgend Hertpad “ een organisatie van de Herentalse Wandelclub. Na 3 km bereiken we de rustpost aan het driehoekig dorpsplein met de driepottenfontein in Olen. Van hieruit maken we een eerste lus door het centrum maar al vlug stappen we weer door bos en veldweggetjes. We komen in een uitgestrekt en verlaten legerkamp waar een mooi parcours in de natuur is uitgestippeld. We bereiken opnieuw dezelfde controlepost en dan gaat het verder naar Noorderwijk, Zandkapel en Morkhoven. Het laatste gedeelte brengt ons dan terug naar Oosterwijk. Jammer van het grijs weer, smeltende sneeuw en koude wind. Het is al 17 uur geworden als we de aankomst bereiken, nog een hapje en een drankje en dan opnieuw onze Hymer in.

We rijden verder naar Gijmel (Langdorp) waar we op de parking naast de kerk met 5 motorhomes netjes op een rij de nacht doorbrengen. Hopelijk wordt het morgen beter weer.

kerk Oosterwijk

de Heimolen op de Molenheide

de Abdijkerk van Averbode biedt een merkwaardige synthese van barok en gotiek

De “Abdijentocht - Mars der Zuiderkempen” van W.S.C. Langdorp is een begrip bij vele wandelaars. Wandelen en genieten. Wij opteren voor de tocht van 30 km. Om 9 uur vertrekken we en we zijn niet de enige Margrietsstappers vandaag, maar liefst 51 clubleden zijn naar hier gekomen met de trein. De tocht gaat richting Averbode en we wandelen vooral door de bossen op goed begaanbare paden. We komen aan de gerestaureerde houten Heimolen op de Molenheide, dit is een beschermd monument, en bereiken zo de eerste rustpost in Wolfsdonk waar het enorm druk is. We drinken een koffie en stappen verder naar Averbode. Een toertocht voor mountainbikers kruist meermaals onze wegen. We komen aan de controle in de abdij van Averbode. Meteen ook even van de gelegenheid gebruik maken voor een kort bezoek. Via rustige paden door de uitgestrekte bossen vatten we de terugweg aan en genieten van de bosrijke omgeving. Naald en loofbomen, afgewisseld met een zicht op een ven in het bos. Dit zijn de Zuiderkempen ! Mooi stukje natuur! Via Blauwberg komen we opnieuw in Wolfsdonk en dan gaat het terug naar Langdorp – Gijmel. Na de aankomst bemachtigen we nog een plaatsje in de zaal en na 16 uur rijden we via Leuven en Brussel terug naar huis.

terug naar WEEKENDS