Wandelen en fietsen in het Hageland

kasteel domein Breivelde nabij Zottegem

Recreatiecentrum De Vijvers in Averbode

het koor in de abdijkerk van Averbode

Begijnhof Diest

een trip in het Leuvense

langs holle wegen en kasseien

Woensdag 20 mei 2009

Het is woensdagavond 20 mei en de weersvoorspellingen voor het Hemelvaartweekend zijn schitterend. De watertank van de Hymer wordt voorzien van vers water, een kleine voorraad eten en drinken en de nodige kledij wordt ingeladen en omstreeks 19:30 zijn we weg naar Zottegem waar we parkeren aan de Bevergemse Vijvers. Wat we wel niet voorzien hadden was dat er hier deze avond nog een party doorging zodat het verre van rustig was op deze parking.

Donderdag 21 mei 2009

De laatste fuifbeesten zijn pas weg en de eerste wandelaars komen verdraaid reeds de parking opgereden. Je mag al starten vanaf 7 uur en ongelooflijk maar waar, de eersten dagen al ruim een uur voordien op. Wij draaien ons nog eens om, 9 uur vinden we ook al geweldig om te vertrekken voor 25 km. In de startzaal lopen we Annie en Roger van de Margrietestappers tegen het lijf, zij zijn met de trein naar hier gekomen. De wisselbekertocht van de Egmont Stappers valt best mee, het is de eerste keer dat we wandelen in de glooiende streek rondom Zottegem en we komen ondermeer in Strijpen en Velzeke terecht. Na de wandeling rijden we verder naar Diest, we willen de rest van dit lange weekend doorbrengen in het Hageland. De parking Halve Maan waar volgens sommige bronnen mobilhomes mogen parkeren is niet alleen bomvol wegens een rommelmarkt maar er staan ook hoogtebegrenzers zodat je daar zelfs niet op kan. We parkeren dan maar verderop bij het station maar beslissen toch om hier niet te blijven vannacht. We rijden uiteindelijk naar de ruime parkeerplaats bij het recreatiecentrum De Vijvers in Averbode.

Vrijdag 22 mei 2009

We hebben hier heel rustig geslapen. Tijdens de voormiddag wandelen we naar het centrum en de Norbertijnenabdij van Averbode. Het is prachtig weer en de fietsen worden klaargemaakt voor een tochtje van 45 kilometer in het land van Ernest Claes. We brengen ondermeer een bezoek aan het begijnhof en de grote markt van Diest, Scherpenheuvel en Zichem. De gevolgde knooppunten zijn : 25 58 32 33 34 38 93 59 57 56 18 25. Met dank aan Luc, de leuke fietser, waar we het idee pikten uit zijn route Fietsfeest Hageland. Na een verkwikkende douche rijden we naar Wijgmaal en parkeren langs de Dijle nabij het voetbalveld waar morgen de wandeltocht van de Zombies van start gaat. We komen aan net op het ogenblik dat nog een camper met een koppel westvlaamse wandelaars de parking oprijd. Van een vriendelijke Zombie mag ik de toiletcassette ledigen en indien nodig kan ik water lozen of vers bijvullen ook maar dat is nog niet nodig.

Zaterdag 23 mei 2009

We wandelen de 22 km, langs de Leuvense vaart en over grondgebied Herent en Putkapel. In de namiddag worden de wandelschoenen geruild voor de fietsoutfit en wordt opnieuw een stuk van het fietsknooppuntennetwerk Hageland gereden. We komen langs Leuven, Kessel-Lo, Holsbeek, Wezemaal (Leuvense tripel op het terras) en Rotselaar. Afstand 31 km. Via knooppunten : 31- 93 33 80 81 82 64 66 30 35 31. Vanavond rijden we naar Heverlee. Uitzonderlijk kunnen we parkeren op militair domein voor de kazerne. Er staan al 2 campers als wij aankomen. Nabij het station van Heverlee gaan we lekker eten en morgen staat er weeral een lange wandeling op het programma.

zondag 24 mei 2009

De Provinciale wandeldag Brabant met medewerking van het leger belooft een succes te worden. Wandelaars stromen toe en het wordt een bijzonder warme dag. Vandaag stappen we 28 km en het is een bijzonder mooi parcours in de richting van Bierbeek , Lovenjoel en Korbeek-Lo langs veel holle wegen en kasseistroken.

terug naar WEEKENDS