Langs Moezel en Rijn tot in het Zwarte Woud.

donderdag 31 augustus 2017 - Van Lichtervelde naar Perl : 399 km
2 overnachtingen op Reisemobilstellplatz in Perl

De Duitse Alpen en een bezoek aan de Hymer fabrieken en museum zijn zowat de voornaamste reisdoelen. Onderweg eerst gas gaan bijvullen bij Macogas en diesel tanken in Luxemburg is ook nog altijd mooi meegenomen. We rijden naar de camperplaats in het Duitse plaatsje Perl aan de Moezel.

vrijdag 1 september 2017 :Goed geslapen in het rustige Perl en rond 11 uur vertrekken we voor een fietstocht langs de Moezel tot in het Franse Thionville. Mooie fietspaden langs deze rustige rivier en een zalig fietsweertje bij 20° en weinig wind maar op de terugweg toch een spatje regen net voor we na 66 km terug in Perl zijn.

zaterdag 2 september 2017 - Van Perl naar Hornbach : 102 km

We vernemen van campervrienden dat het rotweer is in de Duitse Alpen en dus wachten we even af wat we gaan doen de volgende dagen, het onmiskenbare voordeel van een camper. We verplaatsen naar Hornbach, een stadje in de groene heuvelachtige Pfalz op de Duits-Franse grens met een prima camperplaats. In de namiddag ook regen en pas na 16 uur klaart het op en trekken we nog even de wandelschoenen aan.

zondag 3 september 2017 - Van Hornbach naar Achern : 114 km

In Duitsland is het betere weer momenteel in het Rijndal en daardoor blijven we op de Wohnmobilstellplatz Achern staan. Mooi fietsen aan de rand van de heuvels van het Zwarte Woud. In Wagshurst fietsen we langs het Schollenhof, een historische hoeve met een geschiedenis die terugkeert tot in 1319. ’s Avonds bijzonder lekker gaan eten in de Ratskeller in Achern, aan te raden als je hier ooit passeert.

maandag 4 september 2017 - Van Achern naar Meissenheim : 51 km
2 overnachtingen op WoMo-Park Ortenau

Meissenheim is één van de plaatsen die we ook aandeden in 2014 als we de Rijnfietsroute volgden. Wat een mooie en rustige camperplaats. De fietsroute naar Rust valt zwaar tegen, twee keer onderbroken door werken met verboden toegang en een slecht aangeduide omleiding door paden die enkel met mountainbike te doen zijn. Dus zelf een alternatieve route gezocht door de dorpen in het Rijndal.

dinsdag 5 september 2017 :We fietsen vandaag de Heidengrabtour, een heel afwisselende rondrit van 53 km door de mooie natuur van de zuidelijke Ortenau. Af een toe een stop bij bezienswaardigheden zoals het klooster in Schuttern en een terrasje in Friesenheim mag ook wel bij 26°. Dank zij het mooie weer kunnen we hier elke avond de grill gebruiken en buiten eten.

woensdag 6 september 2017 - Van Meissenheim naar Kaysersberg : 89 km
2 overnachtingen op Aire de camping-car

We steken de Rijn over naar de Franse Elzas een rijden naar het pittoreske Kaysersberg met zijn prachtige vakwerkhuizen. Na de middag maken we een wandeling door de wijngaarden waar de druivenpluk reeds begonnen is. We stappen door het bebloemde dorp Kientzheim tot in Sigolsheim en na 11 km zijn we terug.

donderdag 7 september 2017 :In de voormiddag genieten we nog eens van het stemmige Kaysersberg en na de middag maken we opnieuw een fikse wandeling dwars door de wijngaarden naar het fantastisch tussen de wijngaarden gelegen Riquewihr. Ook hier leuke straatjes en pleintjes met vakwerkhuizen en het stadje wordt voor een groot deel omringt door verdedigingsmuren.

vrijdag 8 september 2017 - Van Kaysersberg naar Breisach am Rhein: 37 km
3 overnachtingen op Wohnmobil-Parkplatz

We rijden opnieuw de grens over naar Breisach Am Rhein. De St-Stephanusdom torent hoog boven het mooie wijnstadje uit en kan je langs kronkelende straatjes bereiken. Er meren hier dicht bij de camperplaats dagelijks ook meerdere schepen aan van Rijncruises. En de namiddagwandeling sluiten we af met een Schwarzwälder Kirschtorte …. Dat moet je hier zo wie zo eens proeven.

zaterdag 9 september 2017 :Regen was voorspeld en de dag begint dan ook druilerig maar aan de felle buien ontsnappen we blijkbaar. We nemen de trein die ons in 25 minuten van Breisach naar het centrum van Freiburg brengt. De hoofdstad van het Zwarte Woud heeft een oud stadscentrum met als blikvanger de kathedraal met een 116 meter hoge toren, een meesterwerk van gotische bouwkunst. En we proeven ook van de plaatselijke gastronomie, Schäufele (gerookte varkensschouder) met zuurkool en een wit wijntje.

zondag 10 september 2017 :Het is opnieuw zonnig en we maken er gebruik van om nog eens een etappe van de Rijnroute te fietsen. In zuidelijke richting langs de Rijn tot in Neuenburg waar we de brug overrijden naar Chalampé. Aan de Franse kant volgt de route meer fietspaden van dorp naar dorp en vanaf Fessenheim ook voor een groot deel over een voormalige spoorwegbedding. Een mooie rit van 61 km.

maandag 11 september 2017 - Van Breisach am Rhein naar Bad Dürrheim : 111 km
2 overnachtingen op Reisemobilhafen

Van de ene kant van het Zwarte (natte) Woud, naar de andere kant. Ondertussen reeds 9 jaar geleden dat we al eens op deze mooie plek midden de natuur stonden. De Reisemobilhafen maakt deel uit van het kuuroord Solemar in ligt in een uitgestrekt park.

dinsdag 12 september 2017 :Ochtendwandeling door het domein en het nabije centrum en na de middag met een fietstocht gestart in de zon maar na 4 km plots in een felle bui die niet meer ophoud. Na een tiental kilometer zijn we kletsnat en houden het voor bekeken, verlaten de route en nemen de kortste weg terug.

woensdag 13 september 2017 - Van Bad Dürrheim naar Bad Waldsee: 136 km

Fabrieks- en Museum bezoek bij Hymer. De moeite waard om deze ultra moderne fabriek met 1500 werknemers te bezoeken. Alleen al in de schrijnwerkerij waar alle meubels voor elke Hymer op maat gemaakt worden werken 150 medewerkers. We krijgen een overzicht vanaf de toelevering van materialen tot de eindcontrole waar de voertuigen de fabriekshallen verlaten. Hier komt er nog veel meer handenarbeid aan te pas dan we dachten, blij om gezien te hebben hoe ze hier in april ook onze Hymer gemaakt hebben. We blijven op de parking voor het Edwin Hymer Museum overnachten.

donderdag 14 september 2017 - Van Bad Waldsee naar Bad Bergzabern: 258 km

Het regent in grote delen van Duitsland, we rijden niet meer verder naar de Alpen of de Bodensee maar keren terug naar de Pfalz waar het weer minder slecht blijkt te zijn. Alhoewel we de regenjas toch mogen aantrekken om nog een wandeling te maken in het Kurpark. Overnachting op Parkplatz Schlossgarten

vrijdag 15 september 2017 - Van Bad Bergzabern naar Bad Dürkheim : 55 km

Nu we toch langs de Deutsche Weinstrasse zijn rijden we nog naar de KNAUS Reisemobilstellplatz in Bad Dürkheim. We wagen ons toch nog eens aan een fietstocht maar alweer worden we na een tiental kilometer ergens midden in de wijngaarden op een fikse stortbui getrakteerd. Gelukkig klaart het volledig op in de vooravond zodat we toch nog van een mooie avond kunnen genieten op de 600e editie van de Dürkheimer Wurstmarkt.

zaterdag 16 september 2017 - Van Bad Dürkheim naar Longuich : 150 km

We rijden naar de camperplaats bij het Weingut Feiten. Het zal toch niet elke keer door de regen vroegtijdig eindigen denken we en dus wagen we ons toch nog maar eens aan een tochtje langs de Mosel Radweg, van Longuich naar Leiwen en terug zijn goed voor 40 droge kilometers. ’s Avonds kraken we een flesje wijn van Weingut Feiten met lekkere Flammkuchen die ter plaatse gemaakt worden.

zondag 17 september 2017 - Van Longuich naar Lichtervelde : 392 km

Tijdens deze reis 1.894 kilometer afgelegd met 17 overnachtingen op camperplaatsen in Duitsland en Frankrijk.

terug naar boven

terug naar REIZEN