Door de Elzas en het Zwarte Woud naar de Bodensee.

Vrijdag 5 september 2008 - Van Lichtervelde naar Gouvy : 297 km

Een echte planning voor deze reis is er niet, wel een drietal verschillende scenario’s. Wandelkalenders en fietskaarten liggen bovenaan de goed gevulde kast met documentatie en reisgidsen. We zien wel waar we terecht komen de volgende dagen en weken. We kunnen pas vertrekken om 16 uur en rijden naar Gouvy in de provincie Luxemburg waar we morgen deelnemen aan een wandeltocht. Daar aangekomen is het eventjes zoeken naar een geschikte plaats om te overnachten en na een rondje door en centrum volgen we de weg naar het voetbalveld, niet zo ver van de startplaats van de wandeling. Daar staan reeds 3 zwerfwagens en laat op de avond komt er nog een aan.

Zaterdag 6 september 2008 - Van Gouvy naar Niederanven : 91 km

Na een nacht met veel regen en wind vertrekken we iets voor 9 uur voor 23 km van de Marche des Deux Frontières. Het is balanceren op de Belgisch-Luxemburgse grens en we bewandelen mooie brede wandelwegen door het glooiende landschap tussen Hoge Venen en Ardennen. Na de eerste rust in Limerlé wordt het parcours moeilijker, steile klimmetjes en afdalingen langs de Ourthe op glibberige paadjes in de omgeving van Houffalize. Na deze zware wandeling rijden we verder naar Niederanven in de omgeving van Luxemburg. Er is veel parkeerplaats achter een winkelcentrum en bij het Centre de Loisirs. Morgen stappen we hier mee op de Internationale IVV Wandertag.

Zondag 7 september 2008 - Van Niederanven naar Charmes : 175 km

We hebben vandaag gekozen voor het parcours van 20 km in deze bosrijke streek met mooie brede wandelpaden in de omgeving van de Luxemburgse luchthaven. Jammer van de regenbuien tijdens de tweede helft van de tocht. Na de middag rijden we via Metz en Nancy tot in Charmes aan de voet van de Vogezen. Er is hier een mooie en druk bezochte camperplaats langs de Moezel maar het dorpje zelf heeft niet zoveel bezienswaardigheden.

Maandag 8 september 2008 - Van Charmes naar Kaysersberg : 105 km.

We rijden de Vogezen in, over de Col de Bonhomme tot in Kaysersberg. Het is nog maar middag maar de 70 plaatsen van de camperparking zijn bijna allemaal bezet. Na de middag bezoeken we dit mooie stadje in de Elzas. Veel mooie vakwerkhuizen, het Schweitzermuseum en de wijnhuizen zijn de troeven van dit stadje. We klimmen nog naar de donjon met uitzicht over de Rijnvallei en maken daarna ook nog een wandeling door de wijngaarden naar het buurdorp Kintzheim.

Dinsdag 9 september 2008 - Van Kaysersberg naar Breisach am Rhein : 36 km

We rijden tot in Breisach am Rhein en nemen meteen een ticket voor 2 dagen op de Wohnmobil-Parkplatz van de stad. Een nacht kost 6 €, twee voor 10 en je mag maximaal 3 nachten blijven staan voor 13 €. Er is nog één plaatsje vrij aan de oever van de Rijn en we stellen ons daar meteen op. We verkennen het stadje dat beheerst wordt door het Munster hoog boven de stad. Toeristisch speelt het meeste zich hier af aan de oever van de Rijn waar grote rondvaartboten aanmeren. Na de middag fietsen we de brug over en rijden langs de Franse kant in de vallei via Biesheim, Kunheim naar Marckolsheim. Hier kunnen we opnieuw de rivier over naar Sasbach en volgen dan de fietsroute langs de Rijn tot bij onze Hymer. Mooi warm weertje en dus is het genieten met een lokaal wijntje van op onze standplaats met zicht op de Rijn.

Woensdag 10 september 2008 - Met de fiets naar Colmar en Neuf Brisach

Tussen Breisach am Rhein en Colmar ligt een vlakke fietsroute en na zo’n 25 km bereiken we het centrum van Colmar. Het oude stadsdeel met zijn vele oude vakwerkhuizen is leuk om te bezoeken. Het is warm (28°) en zonnig vandaag en de terrasjes zitten overvol. We fietsen langs dezelfde route terug maar houden nog even halt in de vestingstad Neuf-Brisach dat beschouwd wordt als één van Vauban's meesterwerken. Het is een voorbeeld van de vele versterkte dorpen en steden die onder de heerschappij van Lodewijk XIV werden aangelegd langsheen de Franse grenzen. Neuf-Brisach is volgens de miltaire barokstijl in een roosterpatroon gebouwd, met een groot plein in het midden en omgeven door een dubbele vestigingswal.

Donderdag 11 september 2008 - Van Breisach am Rhein naar Emmendingen : 28 km

We verplaatsen ons tijdens de voormiddag naar Emmendingen in het Zwarte Woud en na de middag profiteren we opnieuw van het prachtige weer om te fietsen. We volgen één van de goed aangegeven routes van Emmendingen tot in Gutach, redelijk vlak maar toch met af en toe een kleine beklimming en afwisselend bossen , wijngaarden en veel appelbomen. Op de terugweg bezoeken we ook nog Waldkirch, een gezellig stadje met een verkeersvrije binnenstad, een mooi stadhuis maar vooral bekend voor zijn draaiorgels.

Vrijdag 12 september 2008 - Van Emmendingen naar Freiburg : 21 km

Vandaag rijden we naar de universiteitstad Freiburg die we te voet gaan verkennen. We schrijven ons in voor de Historischer Altstadtwanderung, een permanente wandeling van 12 km, en we starten bij de beenhouwerij in een winkelcentrum. Onderweg zijn er controles in een gasthof, de stadsbrouwerij en de dienst voor toerisme. Het uitgetekende parcours brengt ons eerst door een groene zone aan de stadsrand om vervolgens de oude binnenstad aan te doen met zijn vele bezienswaardigheden. Om 19 uur zijn we terug op de ondertussen volledig bezette camperplaats.

Zaterdag 13 september 2008 - Van Freiburg naar Tuttlingen : 101 km

Gans de nacht heeft het geregend en de voorspellingen voor het weekend zijn in één woord samen te vatten…NAT. De geplande deelname aan wandeltochten in Buchenbach en Gottmadingen tijdens dit weekend vergeten we dan ook maar en rijden in plaats daarvan dwars door het Regen (Zwarte) Woud tot in het stadje Tuttlingen. Het houd echter niet op met regenen en we komen vandaag dan ook niet meer uit de Hymer. Dus tijd om aan dit reisverslag te beginnen en de planning voor de komende dagen te herbekijken.

Zondag 14 september 2008 - Van Tuttlingen naar Uberlingen : 42 km

Gedaan met regenen, wel wat fris maar van op de camperplaats aan de Donau kom je via een voetgangersbrug direct in het centrum van Tuttlingen. Op zondag is er weinig of geen beweging en toeristisch is het zeker geen hoogvlieger. Dus zijn we snel terug en rijden meteen verder naar Uberlingen aan de Bodensee. Op de Reisemobilhafen staan al heel wat motorhomes. Prijs is 10 € voor 24 uur, mogelijkheid tot stroomaansluiting, een sanizuil en daarbovenop nog een gratis ticket voor de pendelbus naar het centrum. Na de middag maken we een wandeling van zo’n 16 km naar het barokke klooster van Birnau, schitterend zowel van binnen als van buiten en prachtig gelegen op een heuvel met wijngaarden aan de oever van de Bodensee.

Maandag 15 september 2008 - Fietstocht naar bloemeneiland Mainau

Echt een te vroege herfstdag, droog en zonnig maar amper 13°. We fietsen langs de niet zo vlakke Bodensee-Radweg via Ludwigshafen en Dettingen en Wallhausen, waar we iets gaan eten, naar het bloemeneiland Mainau. Er staan 40 km op de teller als we hier aankomen. Mainau is een van de topattracties langs de Bodensee, de toegangsprijs is wel 13,50 € maar het is wel eens de moeite waard. Bloemen, planten en bomen uit alle hoeken van de wereld zijn hier te bewonderen en ook de vlindertuin mag je niet overslaan, een prachtige verzameling kleurrijke vlinders fladderen om je heen. We fietsen terug tot in Wallhausen waar we samen met een massa andere fietsers de overzetboot nemen naar Uberlingen.

Dinsdag 16 september 2008 - Van Uberlingen naar Lindau : 58 km

We rijden verder langs de Bodensee waar veel fruit, vooral appels, wordt gekweekt. In Lindau, hier zijn we in de deelstaat Beieren, rijden we meteen naar parking Blauwiese (P1) omdat het gemakkelijk is om van hieruit de stad te bezoeken. Het oude stadsgedeelte van Lindau ligt pittoresk op een eilandje in het meer. Veel mooie gebouwen maar vooral het Rathaus is opvallend door de beschilderde gevels. In de drukke haven is het aangenaam om de in en uitvarende boten te bekijken. Het weer is opnieuw beter aan het worden en we zien de Alpen voor ons opdagen.

Woensdag 17 september 2008 - Van Lindau naar Lindau-Zech : 4 km

Is dat nu een triatlon? 4,2 km met de Hymer, 48 km fietsen en 10 km wandelen? In elk geval dit was ons dagprogramma. Omdat de parkeertijd in Lindau beperkt was tot 24 uur verplaatsen we ons 4,2 km verder naar de camperplaats voor camping Lindau Am See in Zech. We fietsen langs de Bodensee Radweg na 400 meter de Oostenrijkse grens over naar Bregenz en Hard. Hier rijden we het dal in langs de Neues Rhein tot in Lustenau, dit plaatsje heeft als enige in Vorarlberg een permanente wandeltocht. We laten onze fietsen bij de startplaats in een benzinestation en stappen de 10 km op vlakke wegen in het brede dal. De omloop is niet goed aangeduid en op vele plaatsen is er twijfel over de te volgen richting en dat zal ons wel een paar extra kilometers gekost hebben. Eens terug thuis zal de organisator wel een mailtje in mijn beste Duits krijgen. Maar dat neemt niet weg dat het een mooi wandelgebied is in en om Lustenau.

Donderdag 18 september 2008 - Van Lindau-Zech naar Bad Waldsee : 67 km

We stoppen in Weingarten en gaan in de barokke Basiliek naar de plafondschilderingen kijken. Die zijn echt wel bijzonder mooi en uitstekend bewaard. Daarna verder naar het kuuroord Bad Waldsee waar ook de Hymer fabrieken gevestigd zijn. Tijdens de namiddag gaan we opnieuw eens stappen, de plaatselijke wandelclub heeft een permanente wandeltocht, Im Herzen Oberschwabens, van12 km uitgestippeld en perfect gepijld. We wandelen door een berg- en bosachtige streek maar krijgen eigenlijk niets van de stad zelf te zien.

Vrijdag 19 september 2008 - Van Bad Waldsee naar Ehingen : 51 km

Bad Waldsee is een druk bezocht kuuroord met een opvallend stadhuis op een schilderachtig pleintje omringd door hoge vakwerkhuizen. In de namiddag verplaatsen we ons naar het dal van de Donau en het wordt alsmaar zonniger en warmer. In Ehingen aangekomen op de motorhomeparking aan het sportcentrum plaatsen we ons naast 2 andere Hymers en we gaan meteen naar het stadscentrum waar we na enige tijd aan het lokaal van de plaatselijke wandelclub voorbij komen. We hebben toch tijd en schrijven in voor hun permanente wandeltocht “Historischer Stadtrundgang mit Donautalblick”. De 10 kilometer brengt ons eerst langs de mooiste plaatsen van de stad en daarna dalen we af naar de oever van de Donau. Terug naar het gasthof voor de eindcontrole, wandelboekjes afstempelen, nog een plaatselijk wijntje en dan terug naar de camperplaats.

Zaterdag 20 september 2008 - Van Ehingen naar Bad Dürrheim : 124 km

We nemen deel aan de Intern. Herbstwandertage in Ehingen. Een omloop in de heuvels van de Donau-vallei met lastige beklimmingen en steile afdalingen maar allemaal langs brede verkeersvrije wandelwegen in een mooie omgeving. Schwaben is bij ons niet zo’n bekend toeristisch gebied maar de natuur is er wel bijzonder mooi. We stappen de langste afstand, 20 km, en zijn om twee uur terug. Na een hapje en een drankje rijden we terug naar het Zwarte Woud, meer bepaald naar het kuuroord Bad Dürrheim. Deze Top Platz camperplaats wordt beschouwd als een van de beste in Duitsland.

Zondag 21 september 2008 - Wandeltocht in Bad Dürrheim

Eerste herfstdag en deze ochtend amper 6°, we zijn hier wel op een hoogte van 700 meter. We hebben beslist om hier vandaag te blijven en er een rustige dag van te maken. In de voormiddag gaan we naar het centrum en dat is vlakbij de camperplaats. Vandaag is er een wielerevenement met heel veel deelnemers en dus is het meteen ook al heel druk. We blijven eventjes kijken en bezoeken nog een fietsbeurs. Ook in Bad Dürrheim is er een permanente wandeling (PW 50) waarvoor je bij de toeristische dienst kan inschrijven. De omloop van 14 km is heel afwisselend en we stappen door de bossen naar Schwenninger Moos, een pracht van een natuurgebied waar de Neckar ontspringt.

Maandag 22 september 2008 - Van Bad Dürrheim naar Oberkirch : 109 km.

Opnieuw een koude nacht en een mistige morgen en na een volledige servicebeurt voor de Hymer rijden we naar Triberg. De mist trekt snel op en wordt het zonnig. In Triberg parkeer ik in een gratis overdekte parkeergarage voor 4 campers, aangeduid door P3 te volgen. We stappen langs de toeristische winkeltjes naar de hoogste waterval van Duitsland. Op het pad naast de waterval stelen de eekhoorntjes de show en poseren voor de vele fotografen. We rijden verder naar Schonach om de grootste koekoeksklok ter wereld te bekijken. Tijdens de namiddag plots felle regenbuien in Hasslach, dus tijd om de befaamde Schwartzwaldkirchentorte te proeven. Via Offenburg komen we op de zwerfwagenparking van Oberkirch aan, dicht bij het centrum gelegen en ondertussen is het opnieuw zonnig geworden en gaan we het kleine oude centrum bekijken waar een aantal vakwerkhuizen te bewonderen zijn.

Dinsdag 23 september 2008 - Van Oberkirch naar Bad Bergzabern : 110 km

Vandaag maken we een ommetje door de Franse Elzas naar het wijndorp Cleebourg waar we de permanente wandeling van 12 km stappen. Start en aankomst is in de Cave de Cleebourg, en dat is een dan ook nog een France Passion camperplaats maar omdat ze hier gisteren met de pluk begonnen zijn is het constant op en afrijden van tractors met karren vol druiven die ze in hier komen afleveren. Rustig slapen zal het beslist niet zijn en dus rijden we terug naar Wissembourg. In Schweigen aan de Frans-Duitse grens komen we aan de Deutsches Weintor voorbij en bereiken iets verderop Bad Bergzabern. Ze hebben hier een parking voor motorhomes ingericht in de vroegere tuin van het slot en deze avond staan er 15 wagens.

Woensdag 24 september 2008 - Van Bad Bergzabern naar Trier : 170 km

De terugweg wordt nu definitief ingezet en vandaag pikken we opnieuw een midweektocht mee in Konz-Krettnach. Het weer blijft goed, bewolkt met opklaringen vandaag, en voor de laatste tocht tijdens deze wandelvakantie kiezen we nog eens voor de 20 km. Mooie wandelwegen leiden ons hier ook weer door wijngaarden met panorama’s op het dal aan de Saar afgewisseld met bosrijke stroken. Omstreeks 16 uur zijn we terug en rijden dan verder naar de grote camperplaats in Trier. Na de toch wel zware wandeling hebben we geen zin meer om nog naar het centrum te gaan, trouwens Trier hebben we vroeger al meermaals bezocht. Dus nog een etentje en een flesje wijn in het restaurant bij de camping om deze reis af te sluiten.

Donderdag 25 september 2008 - Van Trier naar Lichtervelde : 383 km

Terug naar huis langs de klassieke route via Luxemburg en Arlon naar Namur, Mons en Kortrijk.

Tijdens deze reis legden we 1.972 km af met de Hymer, fietsten we een kleine 300 km en namen deel aan 10 wandeltochten.

In totaal 20 overnachtingen waarvan 16 in Duitsland, 2 in Frankrijk, 1 in Luxemburg en 1 in Belgisch Luxemburg. We overnachten steeds op een camperplaats, met uitzondering van de eerste twee dagen waar we op een parking in de omgeving van de startplaats van een wandeltocht bleven.

Een overzicht van deze plaatsen kan je vinden in de rubriek camperplaatsen.

terug naar boven

terug naar REIZEN