NOORD BOURGONDIE

Zaterdag 26 maart 2005 - Van Lichtervelde naar Beaunay.- 381 km

Het Paasweekend begint mistig en we rijden naar Dourbes, een klein dorp in de Viroinval. Daar vertrekken we voor de 20 km van de Marche des Couleuvrotes. Een mooie wandeling in een stil gebied, in de bossen staan de paasbloemen in bloei en laten de eekhoorntjes hun acrobatische acts bewonderen. We komen in het mooie plaatsje Nismes met zijn kasteel. Na de tocht rijden we de grens over voor een weekje Frankrijk. Via Reims en Epernay bereiken we net voor het helemaal donker wordt het dorp Beaunay waar we overnachten op een France Passion motorhomestandplaats. Er staan hier vanavond 5 wagens waarvan 3 Belgische.

Zondag 27 maart 2005 - Van Beaunay naar Gurgy.- 178 km

De bakker komt langs op domein Bel Air en ik ga ook nog eens kennis maken met de eigenaars. Er komen hier veel Belgische motorhomes, de Belgen houden blijkbaar nogal van Champagne en van Frankrijk. Een fles Champagne Michel Jacquesson Brut kost 11,30 €. Eerstdaags proeven we die wel eens. We rijden in de regen verder naar Bourgondië en komen kort na de middag in Sens, een stad aan de Yonne met een rijk verleden waar vooral de vroeg gotische kathedraal St-Etienne een getuige van is. Vroeger was Sens een aartsbisdom tot deze eer later aan Reims te beurt viel. Door de druilerige regen zijn we sneller terug dan gedacht en rijden verder richting Auxerre. Een Duitse Hymer die al een tijdje achter ons rijd geeft me signalen om te stoppen wat ik dan ook doe, de uitlaat blijkt losgekomen te zijn. Na een beetje oplapwerk, met dank aan onze Duitse vriend, rij ik verder tot de motorhome parking in Gurgy. Deze parking ligt langs de Yonne en de voorzieningen worden zowel gebruikt door de boten als door de campers. We herbekijken noodgedwongen het programma. Morgen is het Paasmaandag en zal herstellen moeilijk zijn , dus besluiten we hier te blijven tot dinsdag.

Maandag 28 maart 2005 - Met de fiets naar Auxerre.

Vandaag is het een vrij mooie dag en we fietsen naar Auxerre , amper 10 km van Gurgy. We komen net voor de stad aan een Centre Commercial en ik merk daar ondermeer een Norauto op. Meteen een deel van de zorgen vergeten , morgenochtend komen we naar hier om de uitlaat te laten herstellen. Auxerre is een heel oude stad , smalle straatjes en veel oude huizen. Bij de toeristische dienst halen we het gratis stadsplan in het Nederlands en er is hier een stadswandeling uitgetekend waarbij je alleen maar de gele lijn op het voetpad moet volgen en op je plan kan je bij elk nummer lezen wat er hier nu te bekijken valt. Eenvoudig maar degelijk systeem om een stad te ontdekken.

Dinsdag 29 maart 2005 - Van Gurgy naar Quenne - Nangis.- 25 km

We rijden naar die Norauto maar ze kunnen ons niet helpen. De poort is maar 2,80 meter hoog en onze Hymer is net even hoog en ze kunnen evenmin meer dan 3 ton op de hefbrug plaatsen…dan maar Ethias Assistence bellen en die helpen ons snel verder. Uiteindelijk komen we terecht in de Fiat garage in Auxerre. Daar moet de uitlaat besteld worden want tegenwoordig hebben zelfs merkgarages blijkbaar geen stock meer en je zou denken dat een uitlaat voor een Fiat Ducato nu toch niet zo uitzonderlijk is. Dus morgenochtend bellen om te horen of het stuk binnen is, gelukkig kunnen we traag toch nog rijden en een tiental km verder in Nangis kunnen we bij een France Passion, Domaine Boivin, terecht. Van hieruit fietsen we in de namiddag langs het rustige Canal Nivernais tot in Cravant. Hier ontdekken we nog één van de voor deze streek typische lavoirs, de openbare wasplaatsen die je hier nog in vele dorpen kan vinden. Er is hier ook een nieuwe overnachtingplaats voor motorhomes gekomen , in de Rue de Donjon , zonder voorzieningen maar wel vlakbij het dorp en makkelijk bereikbaar van de N-6.

Woensdag 30 maart 2005 - Van Quenne - Nangis naar Tanlay.- 67 km

Even na 10 uur bel ik naar de Fiat garage en de uitlaat is binnen. Het valt nog mee want ze kunnen ook nog monteren om 14 uur ! We gaan op het domein nog de wijn proeven…en kopen. Deze streek heeft hier naast zijn witte en rode “ Cotes d’Auxerre” ook nog kersen als bron van inkomsten vertelt de bazin, hun kersen worden wel verkocht aan de toeristen langs de National 6, maar nu is het natuurlijk nog niet de tijd daarvoor. Wijnboer Jean-Michel vertelt dat de camping-cars een groot deel van zijn klanten zijn en hij probeert hen dan ook de voordelen van een France Passion overnachting duidelijk te maken want blijkbaar is die formule toch nog niet zo goed bekend. Ook op domein Boivin zorgen Belgische en Britse campers voor de meeste overnachtingen. We vullen nog de watertank bij en rijden opnieuw naar Auxerre. De montage verloopt vrij snel en om 15 uur zijn we weer weg. We bezoeken nog de plaatsen Chablis en Tonnere en overnachten uiteindelijk aan de kleine haven van Tanlay langs het Canal de Bourgogne. In Tanlay staat een van de mooiste renaissance kastelen van Frankrijk maar het is nog gesloten…pas open op 1 april.

Donderdag 31 maart 2005 - Van Tanlay naar Monthermé.- 308 km

We worden wakker door de pletsende regen. We hebben een fietstocht van 70 km gepland langs het Canal de Bourgogne naar Ancy-le-Franc. Fietsweer is het in geen geval vandaag en we besluiten dan maar om terug te rijden naar de Franse Ardennen. In de regen gaat het tot Brienne le Chateau waar we halt houden voor een middagpauze. Er staat ook hier weeral een groot kasteel maar regen en te koud bespoedigen een snelle terugkeer naar de warme motorhome. We rijden verder via Chalons-en-Champagne richting Charleville-Mézieres en komen bij het verlaten van Suippes aan een indrukwekkend monument ter nagedachtenis van de eerste wereldoorlog voorbij. Het weer is net iets beter aan het worden en we kijken hier even rond , verder komen we ook nog aan enkele militaire kerkhoven van de oorlog 14-18 voorbij. Rond vier uur bereiken we Monthermé en parkeren op de parking aan de Maasoever. Het is hier droog en zonnig en we stappen nog de heuvels op van waaruit je een mooi zicht hebt op het stadje. Als we terug op de parking komen staan er reeds 5 campers. Later op de avond…weeral regen.

Vrijdag 1 april 2005 - Van Monthermé naar Burst.- 202 km

In de Franse Ardennen en opnieuw goed weer ! Montherme heeft een uitgebreid netwerk van mountainbike routes, van 6 tot 43 km , dus voor elk wat wils. Met onze VTC-fietsen moeten de groene routes te doen zijn en we rijden dan ook de route langs de Semois die hier in de Maas uitmond. Opvallend hoeveel reigers er hier zijn , er zal dus wel veel vis in de Semois zitten. Het hoogteverschil van deze rit is maar 45 meter en het te volgen parcours op oude spoorwegbedding en door boswegen is goed aangeduid en voor de middag zijn we terug bij de motorhome. Na het middageten rijden we , nu met de Hymer, verder door de Maasvallei naar Givet waar we opnieuw België binnenrijden. Omstreeks 15:30 beginnen we in een schitterend lenteweer bij een temperatuur van 19 graden aan de wandeltocht van 10 km in Keumiée bij Sambreville. Later op de avond rijden we uiteindelijk naar Burst om er morgen opnieuw aan een wandeltocht deel te nemen.

Zaterdag 2 april 2005 - Van Burst naar Lichtervelde.- 77 km

We stappen onder een mooi lentezonnetje vandaag de 23 km in de licht golvende streek rond Aaigem dat zowat het centrale punt van deze tocht is.

terug naar REIZEN