SPANJE : CASTILLA Y LEON – EXTREMADOURA - CANTABRIA

Dinsdag 18 mei 2004 - Van Lichtervelde naar Critot.- 254 km

Na de werkdag vertrekken we via Abbeville en de A28 richting Rouen tot afrit 11. Hier volgen we de pijltjes van France Passion die ons naar “ Le Magasin à la Ferme” in Critot leiden. De uitbaatster komt ons begroeten en begint te vertellen over haar Vlaamse familiebanden, vader was van Poperinge en de rest van de familie woont allemaal in West-Vlaanderen. De plaatsen voor de zwerfwagens zijn aan de overkant van de straat op een  grasveld met uitzicht over de omgeving. Nadeel is wel dat het gras zowat een halve meter hoog staat…

Woensdag 19 mei 2004 - Van Critot naar Chantonnay.- 457 km

En dat bezorgt ons bij het uitstappen na een rustige nacht natte voeten in de mistige ochtend. Om 9 uur vertrekken we naar de Vendee. Goede wegen zonder péage via Rouen , Le Mans en Cholet naar Chantonnay en onderweg een paar aardige stadjes gepasseerd zoals La Fleche en Durtal. In Chantonnay gaan we ons aanmelden bij de permanentie van de Vierdaagse Wandeltocht van de Vendee en rijden dan door naar camping Le Moulin Neuf. Het is nog 28 graden, de barbecue uit de motorhome halen en de vakantie kan beginnen.

Donderdag 20 mei 2004 - Vierdaagse Wandeltocht van de Vendee in Chantonnay.

Tot en met zondag nemen wij deel aan de eerste Internationale Wandelvierdaagse van de Vendee.

Op donderdagochtend fietsten we naar de start van de eerste wandeldag. We werden met bussen naar het startpunt gereden , voor ons was dat op de eerste dag  het 12 km-punt. Van daaruit wandelden we langs prachtige veld- en bospaden terug naar Chantonnay. Het landschap is hier alles behalve vlak en mede door de warmte was het zeker geen gemakkelijke wandeling. Toch hebben we van elke kilometer genoten en de wandeling was heel afwisselend.

Bij het controlepunt na 6 km stonden tafels opgesteld met bekertjes water, fruitsap of wijn en iedereen mocht nemen zoveel ze wilden. Er was eveneens gedroogd fruit, zoals pruimen, abrikozen en dadels, stukjes appel, chocolade, koekjes enz.…

Bij de aankomst in het park Clemenceau werden we onder begeleiding van een ietwat vals zingende orgeldraaister getrakteerd op een stuk stokbrood met kaas of ham of paté en opnieuw water, wijn of bier.

De organisatoren hadden hun best gedaan om vanaf de eerste dag reeds een goede indruk te maken. Wij fietsten rustig terug naar de camping om even een siësta te houden, tenslotte waren we met vakantie.

Daarna besloten we om nog een fietstochtje te maken van ongeveer 30 km. Fietsen is hier wel wat lastiger dan bij ons maar uiteindelijk valt het nog goed mee. Het weer en de conditie zijn goed, dus wat moeten we nog meer hebben.

Vrijdag 21 mei 2004 - Vierdaagse Wandeltocht van de Vendee in Chantonnay.

Na een onweersdreiging in de nacht met bliksem en gedonder in de verte was het in de vroege vrijdagochtend toch weer volledig uitgeklaard en beloofde het weerom een  schitterende dag te worden. Opnieuw met de fiets naar de startplaats en met de bus werden we naar de startplaats van de 21 km gebracht waar we om 9 uur precies vertrokken. Na  een kilometer bereikten we de oever van een prachtig stuwmeer midden in een groen landschap. Met de zon erbij gewoon fantastisch , goed voor de stemming en de moraal. Het eerste uur wandelden we met steeds wisselend zicht , hellingen op en af door bosjes en langs kleurrijke bermen met het blauwe meer als achtergrond. De bevoorradingen waren weerom met alles erop en eraan, dus op zijn Frans met tijd voor spijs en drank en op de 21 km hadden we drie zo’n controles. Het is werkelijk een prachtige streek om te wandelen al beseffen de Fransen dit zelf niet maar ja wandelen kost een inspanning en dat is er voor de meeste van onze zuiderburen blijkbaar te veel aan. Vandaag stapten hier 538 wandelaars waaronder een flink pak Belgen en Nederlanders. We ontmoeten ook Denen , Finnen , Duitsers, Zwitsers en zelfs Nieuw Zeelanders waren van de partij.

Na de aankomst waar we weer uitgebreid konden eten en drinken vertrokken we rond 15 uur opnieuw naar de camping waar we voor de rest van de dag een zuiderse gewoonte toepasten : siësta ! Van een landgenoot die op de camping naast ons bivakkeerde hoorden we dat het hier ook voor ervaren wandelaars  heel lastig is  en dat hij nog maar zelden door zo’n rustige natuur had gestapt.

Zaterdag 22 mei 2004 - Vierdaagse Wandeltocht van de Vendee in Chantonnay.

De derde dag was er weeral een omloop om van te snoepen , deze keer de noordelijke richting uit met verrassend veel oude kastelen en grote boerderijen.  Wij bezochten ook een  middeleeuwse wijngaard die nu wel buiten gebruik is maar waar de vele muurtjes en schuilhuisjes van de monniken nog steeds overeind zijn gebleven. Het was  wel frisser geworden , nog zo’n 20 graden , wel met veel zon maar de kille wind was de spelbederver.

Zondag 23 mei 2004 - Van Chantonnay naar La Lande-de-Fronsac.- 254 km

Op zondag, de laatste dag van de vierdaagse, rijden we niet met de fiets maar met de motorhome naar de startplaats want na de wandeling gaan we verder richting Bordeaux. De bus moest eerst de deelnemers van de 21 km., dan de 12 km en tenslotte de 8 km afzetten maar er liep voor het eerst iets mis. De 12 werd te laat afgezet en wij waren op deze bus de enigen voor de 8 km. Zowel chauffeur als begeleider waren het noorden kwijt en zoals Bonny Tyler zingt “Lost in France”…dat kan dus echt. Gelukkig hadden wij Belgskes de voorbije dagen in de omgeving nogal wat gewandeld en gefietst en wisten wij wel waar en hoe je in Le Fuiteau, daar moesten we vertrekken, geraakt. De bus dus rechtsomkeer gemaakt langs de smalle wegen en uiteindelijk konden wij vertrekken. Wij kregen echter zwijgplicht, niemand anders weet van dit voorval en volgens de sympathieke begeleider , tevens fotograaf en webmaster van de vierdaagse , hebben de Fransen door geen kaart te kunnen lezen in de loop van de geschiedenis reeds veel veldslagen verloren. We deden vandaag de kleinste afstand maar het was toch weeral schitterend wandelen, dit keer in de heuvelachtige omgeving van het meer.

Bij de aankomst en naar Franse gewoonte, iedereen die vier dagen mee stapte op het podium voor de medaille en het diploma op naam. We kregen nog ons dagelijks broodje met wijn en fruit en daarmee was dit evenement voorbij.

Meer informatie, foto's en alle resultaten van de 4 jours en Chantonnay kan je vinden op http://www.vendee-randonnee.com/

Na de middag rijden we verder zuidwaarts. Via La Rochelle , Rochefort en Saintes tot net voor Bordeaux. We overnachten bij een France Passion wijnboer Chateau Lagarenne in Lalande-de-Fronsac. We worden hier goed ontvangen maar de standplaats voor de campers is niet zo best wegens werken aan de aanpalende gebouwen, er worden nieuwe silo’s geplaatst. De jonge wijnboer trakteert ons op een flesje voor bij het avondeten en morgen kan ik een tonnetje laten vullen om mee te nemen, prijs voor deze lekkere rode Bordeaux is 3 € per liter.

Maandag 24 mei 2004 - Van La Lande-de-Fronsac naar Soustons.- 192 km

Geen  problemen op de ring rond Bordeaux en we bereiken ‘s middags Soustons waar de markt juist op zijn einde loopt. De motorhome  standplaats ligt buiten Soustons aan de Port d’Albret bij de Atlantische oceaan. De standplaats is niet meer gratis, er moet nu 7 € betaald worden per 24 uur parkeren. We besluiten om daar de nacht door te brengen maar eerst gaan we fietsen langs de bewegwijzerde fietspaden door de eindeloze sparrenbossen van de Landes. Tot in Capbreton met zijn mooie vissers- en jachthaven. Na een drankje op een terras met zicht op de oceaan rijden we langs dezelfde weg terug naar Port d’Albret.. Door het goede weer (24° om 20 u) zitten we buiten om te eten en te genieten van de rust van de omgeving.

Dinsdag 25 mei 2004 - Van Soustons naar Soria.- 338 km

Het belooft weerom een warme dag te worden en na de vuilwatertanks geledigd te hebben verlaten we de camperplaats in de duinen van de Landes. Langs de kustweg rijden we naar de Spaanse grens. Van Irun naar Pamplona en zo verder langs de rustige nationale wegen naar Soria. We gaan de stad te voet verkennen vanaf de camping. Soria is eigenlijk niet zo bijzonder, onze meeste aandacht gaat nog naar de spectaculaire plaatsen van de ooievaarsnesten die her en der boven de huizen uitsteken. Na een restaurantbezoek stappen we terug naar de camping waar we nog onze administratie en reisverslag afwerken , en nu omstreeks 22 uur begint het voor het eerst sinds ons vertrek te regenen , hopelijk is het morgen weer over.

Woensdag 26 mei 2004 - Van Soria naar Segovia.- 219 km

En inderdaad ’s morgens is het opnieuw mooi weer maar ik ben weeral zo vroeg wakker en vertrek rond 7 uur voor een jogging. Mooi door de schitterende natuur , geen mens op de baan alleen ooievaars en roofvogels zweven reeds rond. Na een douche ,het ontbijt en een check van de Hymer vertrekken we voor een bergrit door de Sierra de Guadarrama, nu nog met besneeuwde toppen maar ook dreigend zwarte wolken er omheen. We stoppen in het middeleeuwse stadje El Burgo De Osma dat verbazend mooi is en daar brengen we onverwacht een uitgebreid bezoek aan de kathedraal. We gaan er binnen en zijn er alleen met een priester uit Valencia die een beetje Frans praat en de eentalig Spaanse gids. Het was wel de moeite , een heel mooi graf uit de elfde eeuw met beschilderde figuren op kalksteen en naar het schijnt het oudste boek over de apocalyps (was ooit te zien op Europalia in Brussel).

Na het bezoek kopen we Serano ham en een meloen en met een glaasje wijn van bij onze France Passion boer erbij hebben we meteen een lekkere lunch. Dan opnieuw verder richting Segovia. In de onherbergzame bergstreek waar we doorrijden merken we verschillende schaapsherders op die nog met grote kuddes door het ruige gebied trekken, hier is de job van herder zeker en vast nog geen folklore. Hoe dichter we bij Segovia komen hoe vaker we ook een bui krijgen. Eerst rijden we nog naar San Ildefonso , een soort Versailles waar de tuinen met de vele fonteinen wellicht nog veel mooier zouden zijn met de zon erbij. Om 19 uur komen we aan op camping El Aquaduco in Segovia.

Donderdag 27 mei 2004 - Segovia

Alles opgeklaard en het zal een zonnige dag worden. Nu pas merken we hoe mooi de omgeving wel is. Vanaf onze plaats op de camping hebben we uitzicht op de besneeuwde toppen van de Guadarrama bergketen. Het is maar 2 km tot het centrum en dus gaan we te voet en bereiken meteen de belangrijkste bezienswaardigheden van Segovia , het Romeinse aquaduct ! Verderop beheerst de kathedraal in een witte zandsteen en met een mooie toren het stadsbeeld. Een ander hoogtepunt is letterlijk en figuurlijk het Alcazar, hoog boven de ravijn, indrukwekkend van buitenaf en aan te raden om eens binnen te gaan. Een ticket kost 3,50 € en je krijgt daarvoor schitterende zalen te zien uit de tijd van de koningen van Castilië.

Segovia is een aangename stad met vele terrasjes waar de prijzen meevallen en je bij je drankje nog een tapa krijgt…nog het echte Spanje. Hier komen we ooit nog wel eens terug.

Vrijdag 28 mei 2004 - Van Segovia naar Malpartida de Plasencia.- 229 km

We rijden verder naar Avila , de volledig ommuurde hoofdstad van de gelijknamige provincie die ons doet denken aan Carcassonne, de muren zijn 2,5 km lang, 8 meter hoog en drie meter dik en er zijn 88 torens in de muur. De muren zelf zijn mooier dan die van de Franse tegenhanger maar het centrumgedeelte is minder stemmig en ook heel druk door al die auto’s die hier een weg zoeken door de smalle straatjes. Gelukkig hebben wij geparkeerd aan de randweg beneden waar we 1 euro betalen voor de ganse dag. De kathedraal die nu tijdelijk omgetoverd is in een grote tentoonstelling met veel beeldhouwwerken en schilderijen van bekende meesters is een bezoek zeker waard. Na de tapa’s op een zonnig terras en boodschappen in de overdekte markt (mercado) rijden we verder tussen de bergketens met besneeuwde toppen. We komen in de provincie Extremadura en meteen ook in een ander landschap. We verlaten het plateau waar we al dagen op vertoeven en dalen van 1100 naar 350 meter. De laatste helft van de afdaling rijden we tussen de kersenbomen en de pluk is volop bezig. Natuurlijk moeten we ook een bakje kopen, 2 kilo kersen voor 5 euro. En lekker zijn ze , die zullen niet lang meegaan. Door de Jertevallei bereiken we de camping in Malpartida de Plasencia. Het is meer dan 30 graden om 19 uur en dus meteen installeren , een plaatsje in de schaduw van een grote olijfboom. Aperitief en barbecue zullen voldoende zijn voor de rest van de avond.

Zaterdag 29 mei 2004 - Park van Monfrague

Na het ontbijt maken we ons klaar om te fietsen. We rijden naar Villareal de San Carlos maar door de wegenwerken is het nogal stofferig. We bereiken het Parque Natural de Montrague, waar we gedeeltelijk doorfietsen tot aan het gehucht Villareal de San Carlos. Vanuit deze plaats kan men vertrekken voor een wandeling door het natuurpark of men kan met een jeep een geleide tocht door het park maken. Op de terugweg fietsten we nog naar het centrum van Malpartida de Plasencia. We kopen hier vlees en groenten en besluiten nog iets te drinken op  een terras. Voor een biertje, een cola, een portie olijven en een tapa betalen we hier juist geteld  2,50 €. Voor de prijs moet je het zeker niet laten. Terug op de camping nemen we een lichte maaltijd en een uitgebreide siësta.

Zondag 30 mei 2004 - Van Malpartida de Plasencia naar Pinofranqueado.- 253 km

Rond 11 uur komen we aan in Caceres na een rit van 85 km door een dor en bruin landschap , het is duidelijk dat dit een van de warmste streken is van Spanje. Parkeren kan in de omgeving van de Plaza des Torros en na een tiental minuten stappen staan we reeds op het grote plein aan de poort van de oude stad. Dit is een van de mooiste steden die we reeds gezien hebben , de muren zijn niet meer in zo’n goeie staat maar wat zich binnen die muren bevindt is effenaf prachtig. En we hebben tijdens deze reis reeds meer ooievaars gezien dan ooit tevoren maar hier beheersen deze sierlijke vogels echt het stadsbeeld. Overal zijn de grote nesten aanwezig en de vogels vliegen af en aan , een uniek schouwspel. Het is er heel druk geworden en we besluiten om de mensenstroom te volgen en zo komen we langs een brede boulevard waar allemaal kraampjes zijn opgesteld en het blijkt dat we op de “Feria de Caceres” zijn terechtgekomen , een feest dat de ganse maand mei duurt. We proeven ook maar van de jamon en kopen een pot olijven van anderhalve kilo voor 3 euro. Na het stadsbezoek gaan we eten en rond drie uur vertrekken we met een temperatuur van 34 graden  richting Gata. Deze camping aan de grens met Portugal is echter wegens onduidelijke omstandigheden gesloten. We krijgen wel nog een folder met een selectie van campings in Extremadura en rijden dan verder naar het plaatsje Pinofranqueado waar we op camping del Pino aankomen en we één nacht blijven. De planning zal opnieuw bekeken worden , maar morgen gaan we in elk geval verder naar Salamanca en dan zien we wel.

Maandag 31 mei 2004 - Van Pinofranqueado naar Salamanca.- 170 km

We rijden naar Salamanca , een rit die wel een tijdje duurt want we hebben gekozen voor de kleinere wegen door de bergen. Vele wisselde landschappen en steeds met de besneeuwde bergtoppen als achtergrond. Toch wel een bijzonder mooie streek, zij het niet dat de bosbranden die vorig jaar Portugal en het westen van Spanje teisterden ook hier duidelijke sporen hebben nagelaten. Op sommige plaatsen zijn de dennenbossen volledig weggebrand en er resten alleen zwartgeblakerde stammen die soms tot vlakbij de dorpen komen. Voor we naar camping Ruta de la Plata rijden gaan we ons eerst nog bevoorraden bij een grote Leclerc aan de stadsrand. Om 18:30 nemen we de bus naar het centrum voor een eerste verkenning van de stad, het is overweldigend…en warm, nog rond de 30 graden op dat uur. De bezoeken zijn voor morgen en na een terrasje op het Plaza Mayor keren we terug naar de camping.

Dinsdag 1 juni 2004 - SALAMANCA

Vandaag een dag vol cultuur ,Salamanca , bij ons vooral bekend toen het in 2002 samen met Brugge de culturele hoofdstad van Europa was. Het is inderdaad een indrukwekkende stad vol met enorme gebouwen , paleizen , kerken en de alles dominerende kathedraal. Deze stad aan de Tormes is de belangrijkste renaissance stad buiten Italië. De gevel van de universiteit is ook een van de grote trekpleisters voor de toerist en de Plaza Mayor geldt als een van de mooiste en sfeervolste pleinen van Spanje, vandaag zijn we er opnieuw een paar keer langs gekomen en konden niet weerstaan om telkens weer een terrasje te doen. Keuze genoeg om lekker te eten voor eerlijke prijzen en zoals steeds zoeken we een restaurantje buiten de toeristische zone en eten vandaag ook weer tussen uitsluitend Spanjaarden.. Lastig is het anders wel zo’n stadsbezoek en in de late namiddag steeg de temperatuur weeral naar 34 graden. Met de bus van 19 uur terug naar de camping.

Woensdag 2 juni 2004 - Van Salamanca naar Tordesillas.- 147 km

We rijden vandaag verder naar Zamora, hoofdstad van één van de negen provincies van Castilia en Leon. We vinden langs de rivier Duero aan de oude Romeinse brug een plaatsje om de motorhome te parkeren , en dit is in Spaanse steden niet zo eenvoudig, er zijn weinig of geen parkings of voorzieningen voor zwerfwagens. We trekken de stad in die ligt te branden in de zon. Dit is een echte oude vestingstad die in de loop van de geschiedenis alles meegemaakt heeft , van Romeinen en Moren en later poogden de katholieke bisschoppen alle sporen te verdoezelen door maar liefst 18 kerken te bouwen in Zamora. Bij deze temperaturen heeft een kort kerkbezoek altijd het voordeel dat je tenminste even afkoelt. Tijdens de siësta rijden we op verlaten wegen verder naar Tordesillas , een kleine stad aan de Duero die ooit geschiedenis maakte doordat er een verdrag werd gesloten tussen Spanje en Portugal over de verdeling van de Zuid-Amerikaanse koloniën. De Portugezen kregen Brazilië en de Spanjaarden al de rest… en dat is meteen ook de reden dat de Brazilianen de enige Zuid-Amerikanen zijn die Portugees praten en geen Spaans. Op het kleine maar stemmige plaza mayor is er een museum over deze historie en voor de liefhebbers van echte Spaanse tapas is een bezoek aan dat pleintje zeker en vast ook de moeite…we komen meer en meer tot de vaststelling Castilië is inderdaad nog het echte Spanje zonder massatoerisme.

Donderdag 3 juni 2004 - Fietstocht

Vandaag worden de fietsen klaargemaakt en vertrekken we voor een tocht in het gebied tussen Tordesillas en Villadolid. Vanaf de camping gaat het langs de Duero op rustige en vlakke wegen naar Serrada en meteen zitten we volop in de wijngaarden. De zon staat weeral hoog te schitteren in de wolkenloze blauwe lucht. Het valt ons op hoeveel verschillende kleurrijke planten hier in de wegberm staan.Via Valdestillas komen we aan de brug over de rivier in Puente Duero , tijd voor een aperitief op een van de terrasjes van het dorpsplein. We schrikken wel even wanneer we richting Simancas inslaan, we rijden hier plots op een nieuw groen asfalt fietspad van vier meter breed, het eerste fietspad dat we zien in Spanje en wat voor een ! Het stopt jammer genoeg net voor het dorp dat we na een serieuze klim bereiken. Het relatief vlakke landschap van in het begin maakt plaats voor een golvende omgeving. Verder langs kleine dorpjes Geria , Velliza, Matida de los Canosin naar Tordesillas waar we omstreeks 14 uur aankomen op de Plaza mayor. We bestellen er een drietal soorten tapa’s bij onze drank en fietsen dan opnieuw naar camping El Astral. Een douche , siësta , onze planning voor de volgende dagen eens bekijken en in de vooravond nog een wandeling door het stadje volstaan voor de rest van de dag..

Vrijdag 4 juni 2004 - Van Tordesillas naar Santillana del Mar.- 279 km

We verlaten vandaag Castilie en rijden naar de provincie Cantabria. Via Vallodolid en Palencia trekken we door het bergmassief Picos de Europa naar de Mar Cantabrica. We kamperen in het middeleeuwse dorp Santillana de Mar, een toeristisch geheel van winkeltjes , restaurants en musea. Het autoverkeer is er beperkt zodat het een plaatsje is waar je rustig kan rondslenteren. Later in de avond gaan we eten in een van de plaatselijke restaurantjes, een menu zoals op de meeste plaatsen in Spanje met twee gerechten naar keuze met een dessert en drank inbegrepen. Mijn misrekening is het Asturiche streekgerecht dat eigenlijk een bord bonen in saus is met stukjes worst en vettig spek. Een eenmalige keuze wat mij betreft.

Zaterdag 5 juni 2004 - Fietstocht Cantabria

Het weer blijft prachtig ,dus buiten in de zon ontbijten, om 9 uur is het reeds 20 graden. Vandaag fietsen we langs de kust van Cantabria , van Santillana via Comillas naar St Vincente de la Barquera, twee plaatsen die de moeite zijn om er eens te stoppen. Naar onze normen is dit vandaag wel een bergrit , het kleine verzet moet regelmatig gebruikt worden. Echt veel langs de oceaan kan je hier wel niet fietsen , af en toe zie je zee vanaf een overwonnen heuvel en even later fiets je er even een stukje langs. Wel mooie vergezichten en  de besneeuwde toppen van de Picos de Europa als achtergrond maken het uitzicht heel mooi. We beginnen zelfs reeds plannen te maken om hier nog wel eens een hoofdbestemming van te maken, op ons parcours vandaag ontmoeten we ook fietsers op weg naar Santiago de Compostella. Op de terugweg is het niet alleen bergop maar ook nog een gevecht met de wind die nu flink in ons nadeel blaast. Na een rit van 60 km bereiken we opnieuw de camping.

Zondag 6 juni 2004 - Van Sanillana del Mar naar Urrugne.- 279 km

We gaan verder langs de kust en na 120 km rijden we door het drukke Bilbao , de wegaanduidingen veranderen hier ook in het Baskisch i.p.v. het Spaans. We  volgen verder de  kustroute naar Donostea (San Sebastian).

De kustweg is wel heel bergachtig en door de zondagse drukte is het nergens mogelijk om te parkeren , motorhomes zijn hier niet gewenst  en de gewone parkings staan overvol . We komen dus sneller dan verwacht opnieuw in Frankrijk en de camping Laroulta in Urrugne die we nog kennen van vroeger is een paradijs voor de motorhomes , standplaatsen op verharde ondergrond , een volledig service station en nog korting met de ACSI kaart ook , dus hier blijven we staan? We fietsen nog even tot in St Jean de Luz en Cibourne waar het voor de badgasten een topdag is.

Maandag 7 juni 2004 - Van Urrugne naar Soustons.- 79 km

Vandaag zijn we gestart met een fietstocht. Gisteren hadden we niet ver van de camping een pijl zien staan van een fietsroute en we zijn van plan deze te volgen tot in Hendaye en vandaar via de Corniche Basque terug naar de camping. In het begin is de route goed aangegeven, maar dat blijft niet duren. Verder is het meestal een gok wat de juiste weg zou kunnen zijn. Na enkele pittige klimmetjes en steile afdalingen belanden we toch op de D912 om vandaar de terugweg aan te vatten. De weg loopt langs de oceaan met fraaie uitzichtpunten. We zijn op tijd terug om juist voor de middag de camping te verlaten. Het gaat nu verder richting Bayonne en we stoppen in Ondres op een parking bij de oceaan om te middagmalen en een strandwandeling te maken. Het is echter te warm en we houden het al vlug voor bekeken. We besluiten om terug naar de camperplaats in Soustons te rijden.

Dinsdag 8 juni 2004 - Van Soustons naar Audenge.- 167 km

In de voormiddag fietsen we naar Soustons in volle overtuiging dat het marktdag is op dinsdag. Helaas we hebben ons een dag vergist. We fietsen dan maar tot aan de Lac en gaan ook nog eens kijken naar de surfers op de hoge oceaangolven. Hier worden cursussen gegeven om die specialiteit van surfen op de golven aan te leren, we hebben er maar weinig gezien die er al mee overweg konden.

In de namiddag fietsen we van Port d’Albret naar Le Lac de Leon, dwars door de dennenbossen van de Landes.

Na terugkomst een douche, een taartje en een drankje , volledig lozen en inslaan van vers water in de Hymer en we rijden 170 km dwars door de Landes , langs de hoge duin van Pyla naar de Bassin van Arcachon. De camperplaats vinden we niet en uiteindelijk komen we terecht op camping Le Braou in Audenge.

Woensdag 9 juni 2004 - Van Audenge naar La Lande-de-Fronsac.- 88 km

Van de uitbater mag de motorhome gans de dag blijven staan op zijn camping en rond 11 uur vertrekken we met de fiets op het fietspadennet van de Gironde. Uitstekend bewegwijzerd en onder andere gebruik makend van oude spoorwegbeddingen en paden dwars door natuurgebieden. We rijden een stuk rond de Bassin d’ Arcachon ,in de voormiddag bij hoog water een heel mooi meer maar op onze terugweg in de namiddag is het laag water en het meer is omgetoverd in een soort moeras waar de bootjes hulpeloos op het zand liggen. We fietsen tot aan Le Grand Cruohot waar een grote bunker op de hoge duinen uitkijkt over de Atlantische oceaan.

Later op de avond rijden we (in de file) rond Bordeaux naar de wijnboer in La Lande de Fronsac. Wellicht de warmste dag van gans deze reis , het is 20 uur en nog steeds 34 graden. Moeilijk slapen want het koelt pas echt af na 3 uur.

Donderdag 10 juni 2004 - Van La Lande-de-Fronsac naar Neuille Pont Piere.- 365 km

Nadat wijnboer David onze tonnetjes heeft gevuld met zijn Chateau Lagarenne vertrekken we via de N10 richting Tours. We rijden af in Ruffac om aan de Aire de repos aan de Charente te picknicken en maken van de gelegenheid gebruik om nog wat inkopen te doen en diesel te tanken.. Tijdens de namiddag stoppen we ook nog in Richelieu , een stad gesticht door kardinaal Richelieu. Overnachten doen we uiteindelijk met 8 zwerfwagens op de gemeentelijke camperplaats van het dorpje Neuille Pont Piere, alle voorzieningen aanwezig en gratis, zelfs met stroomaansluiting !

Vrijag 11 juni 2004 - Van Neuille Pont Piere naar Lichtervelde.- 547 km

De laatste etappe , terug naar huis. We nemen de N10  tot Chartres en rijden de rest van de dag via departementale wegen. De middagstop houden we aan het jachtslot van Anet. De laatste halte is net voor de grens in Steenvoorde waar we parkeren op het marktplein en nog een pizza gaan eten. En zo eindigt de eerste grote motorhome reis na 24 overnachtingen  en  in totaal 4.317 kilometer afgelegd te hebben en met slechts een halve dag regenweer. En voor het eerst sinds lang hebben we het opnieuw koud….we kunnen opnieuw plannen maken.

terug naar REIZEN