Naar de Spaanse Costa Blanca.

Zaterdag 22 oktober 2011 - Van Lichtervelde naar Ste Maure de Touraine : 633 km

Om 8 uur staan we vertrekkenklaar, we moeten eerst wel een licht ijslaagje van de voorruit krabben en dan zijn we weg. We rijden tolvrij via Lille, Arras, Abbeville, Rouen, Dreux, Chartres, en Tours tot in Sainte Maure de Touraine. Om 18 uur zijn we op parking Ronsard in het centrum van het stadje, nog even de benen strekken en daarna etenstijd. Morgen verder zuidwaarts!

Zondag 23 oktober 2011 - Van Ste Maure naar Aire sur L'Adour : 449 km

Verder naar Bordeaux en dan langs de wijndomeinen van de Graves en door de Landes naar Aire-sur-L’Adour. Het is iets na 16 uur als we naar de camperplaats rijden die achter de arena ligt maar er zijn net stierengevechten begonnen en de auto’s staan overal geparkeerd waar het kan en ook waar het niet kan zodat de camperplaats moeilijk te bereiken is. Maar moeilijk gaat ook en met ingeklapte spiegels en de copiloot te voet voor de Eriba, links en rechts een autospiegel inklappend geraken we toch op de parking.

Maandag 24 oktober 2011 - Van Aire sur L'Adour naar Moncofa : 624 km

Nog ongeveer 50 km tot in Pau en dan naar de Pyreneeën, door de tunnel van de Somport naar het Spaanse Jaca en via Huesca verder langs de autovia A23 naar Zaragoza. Het is nog maar 15 uur als we in Carinena komen waar we een overnachting bij de wijnboer gepland hadden, maar regen en nog te vroeg zet er ons toe aan om meteen verder te rijden naar Moncofa, even ten noorden van Valencia. We komen om 19 uur aan op Camping Mon Mar, de zon gaat net onder en het is nog 21°.

Verblijf op Camping Mon Mar in Moncofa

Dinsdag 25 oktober :Mooi zonnig weer en we wandelen langs de promenade tussen de palmbomen naar het centrum van Moncofa. Na de middag gaan we fietsen in de omgeving met opvallend veel verwaarloosde sinaasappelplantages waar kuddes schapen in lopen. ’s Avonds krijgen we een bevestiging van ons vermoeden dat Moncofa toeristisch maar een saaie bedoening is in deze tijd van het jaar, geen enkel restaurant is open op deze dinsdagavond, de supermercado brengt redding, vanavond eten we pizza!

Woensdag 26 oktober :De campinguitbater heeft een fietsroute aanbevolen en uitgetekend op een plannetje. Eerst naar de nabije Playes de Nules en vandaar langs een prachtig fietspad dwars door de sinaasappelplantages naar Nules. Even verderop naar Mascarell, een ommuurd stadje met twee stadspoorten. We vinden stilaan het Spaanse ritme en zijn tegen 14 uur terug, precies op tijd om te gaan eten in een restaurant nabij de camping. Een typische Spaanse middagmenu met twee schotels naar keuze (wij kiezen macaroni met tonijn en daarna calamares met frietjes), een salade, brood, dessert en de patron zet de flessen water en wijn op tafel. Prijs voor dit menu is 7,5 € per persoon! En dan is het siësta!

Donderdag 27 oktober 2011 - Van Moncofa naar L'Alfaz del Pi : 211 km

We rijden via Valencia naar Camper park Costa Blanca in L’Alfaz del Pi. Na Denemarken hebben we hier voor de tweede keer dit jaar een afspraak met onze Torhoutse vrienden Dirk en Maryline. Die nemen ons meteen mee naar Albir, dat is eigenlijk de badplaats van L’Alfaz del Pi en in tegenstelling met Moncofa is er hier een massa volk op de promenade langs de Middellandse zee met in de verte een prachtig uitzicht op de rots van Calpe.

Verblijf op Camperpark Costa Blanca in L'Alfaz del Pi

Vrijdag 28 oktober 2011 :Het is marktdag in L’Alfaz del Pi en we gaan eens een kijkje nemen en slenteren tussen de lange rij kramen met onderbroeken en handtassen. Niets van nodig maar aan het olijvenkraam kunnen we natuurlijk niet voorbij zonder een voorraad in te slaan. Om Dirk te plezieren offeren we ons op om een aperitief te gaan drinken op een terras. Toch even schrikken van de rekening, 5€ voor 2 witte wijntjes en dos cervezas en we krijgen er nog een tapa bij ook.

Zaterdag 29 oktober 2011 :’s Morgens regent het en tijdens de voormiddag krijgen we er nog donder en bliksem bovenop. Gelukkig klaart het op na de middag zodat we toch nog een wandeling naar Albir kunnen maken en de nodige boodschappen doen voor het weekend.

Zondag 30 oktober 2011 :Met de bus naar de” massatoerismemachine” Benidorm (ticket 1,30€). Wat ons betreft wellicht een eenmalig bezoek aan de grootste toeristenstad op het Spaanse vasteland. Met meer dan 100 appartementen- en hoteltorens langs de stranden is dit voormalig vissersdorp vooral in de hoogte gegroeid.

Maandag 31 oktober 2011:Vanaf het einde van de wandeldijk loopt een wandelpad naar de vuurtoren van Albir, van hieruit heb je een mooi uitzicht over de baai van en Altea en aan de horizon is de rots van Calpe zichtbaar.

Dinsdag 1 november 2011 :We stappen naar Altea en laten ons leiden door de blauwwitte koepel van de kerk die boven de witte oude stadskern uitsteekt. Door smalle steegjes met trappen bereiken we de schilderachtige oude stad boven op de heuvel. Langs de oeverpromenade met cafés en restaurants keren we terug naar Albir en L’Alfaz del Pi.

woensdag 2 november 2011 - Van L'Alfaz del Pi naar Calpe : 23 km

We nemen afscheid van onze Torhoutse vrienden en rijden naar Calpe, 25 dagen geleden werd hier een pracht van een camperplaats geopend, Camper Area Odissea, en blijkbaar vinden al haal wat camperaars de weg erheen. Vriendelijk onthaal en schitterend uitzicht op de fameuze rots van Calpe voor iedereen door de terrasvormige aanleg van het terrein. We zijn van hier snel aan het strand en wandelen op de schitterende promenade tot in het centrum van Calpe.

Verblijf op Camper Area Odissea in Calpe

Donderdag 3 november 2011 :We wandelen langs het natuurpark Las Salinas waar ontelbare watervogels en roze flamingo’s vertoeven naar de Playa Levante, het moderne en recentste gedeelte van Calpe met hoge hoteltorens en brede boulevards. Na de lunch en siësta gaan we de oude Moorse stad bezoeken. Er is een aangeduid parcours en in combinatie met een plannetje gekregen bij de toeristische dienst is de weg gemakkelijk te volgen.

Vrijdag 4 november 2011 :Regen, wind en nog meer regen, tussen twee buien door snel een paar boodschappen en voor de rest binnen zitten vandaag tot 16 uur en dan wordt het plots beter en wandelen we nog eens naar de haven en langs het pad door het Parque Natural del Peñon de Ifach.

Zaterdag 5 november 2011 :Op 500 m van de camperplaats is er wekelijks markt op zaterdag. Vooral kraampjes met schoenen, handtassen, textiel e.d. aan weggeefprijzen. De groenten en fruitmarkt is wel op een andere plaats in de stad. ’s Namiddag maken we een wandeling vanaf het einde van de dijk langs een pad boven de rotskust naar het haventje van Les Bassetes. Verder komen we op het grondgebied van Benissa waar het pad nog maar recent verder werd doorgetrokken. Dit is wel een heel mooie wandeling.

Zondag 6 november 2011 :Het is dan wel zondag maar de zon is de grote afwezige. Het blijft nog 20° maar er blaast een stevige en veel kouder aanvoelende wind. Voor het eerst worden de iets warmere jassen uit de kast gehaald voor een stevige voormiddagwandeling door de stad en langs de promenade naar de haven waar we ons te goed doen aan een lekkere zarzuela maar de pan die op tafel wordt gezet krijgen we niet op. Dat was eten voor de rest van de dag en we begrijpen steeds beter waarom de Spanjaarden na de middag een lange siësta nodig hebben.

Maandag 7 november 2011 :De dag begint mooi en zonnig en dus gaan we de indrukwekkende Peñon de Ifach proberen te beklimmen. Het pad naar de tunnel die dwars door de 332 meter hoge rots gaat is gemakkelijk te doen tot aan de uitgang van de tunnel van waar je een uitzicht hebt over de steile wand boven de zee waar duizenden zeevogels hun broedplaats hebben. Van daar verder wordt het klauteren en is het niet zonder gevaar. We negeren de waarschuwingen niet en dalen van hier terug af naar de haven. Jammer genoeg begint het na de middag opnieuw te regenen.

Dinsdag 8 november 2011 - Van Calpe naar Dénia : 41 km

De zon is terug op post en het is tijd om nog eens andere lucht te snuiven, niet zover hiervan in Dénia heeft dezelfde uitbater nog een Camper Area Odissea en we gaan die ook nog eens bekijken. We kunnen hier eindelijk nog eens een fietstocht maken naar het centrum van Dénia dat op meer dan 11 km van de camperplaats ligt. De stad heeft een haven met ondermeer ferry’s naar Ibiza en wordt beheerst door de ruïne van een burcht op een heuvel.

Woensdag 9 november 2011 - Van Dénia naar Segorbe : 159 km

De bakker komt pas om 9 uur langs en dus maak ik van de gelegenheid gebruik om eerst nog een jogging langs het strand te maken en daarna kunnen we ontbijten in de zon. Met dit zalig weer gaan we opnieuw fietsen langs een oude spoorwegbedding richting Dénia. Omstreeks 14 uur zijn we terug en het wordt tijd om een eerste stukje van de terugreis aan te vatten, langs Valencia rijden we naar de camperparking in Segorbe. Het is een typisch Spaanse camperplaats waar je 48 uur mag staan maar geen kampeertoestanden, zelfs geen wielblokken plaatsen.

Donderdag 10 november 2011 - Van Segorbe naar Aire-sur-L’Adour :576 km

De terugreis die gisteren al een beetje begonnen was wordt verder gezet. We nemen dezelfde route als tijdens de heenreis. Op de rustige autovia A23 rijden we via Teruel, Zaragoza, Huesca en Jaca naar de tunnel van de Somport. Ook aan de noordelijke kant van de Pyreneeën is het prachtig weer, het lijkt helemaal geen november. In Pau gaat het minder vlot tijdens de spits bij het begin van een lang weekend. Van rotonde naar rotonde raken we er op een sukkeldrafje doorheen en om 17 uur staan we weer op de camperplaats van Aire-sur-L'Adour.

Vrijdag 11 november 2011 - Van Aire-sur-L’Adour naar Couhé : 361 km

Na de vrij lange etappe van gisteren houden we het vandaag iets vroeger voor bekeken en stoppen in Couhé, een rustig dorp langs de N10 in de Vienne. Er is een toeristische wandeling uitgewerkt langs enkele bezienswaardigheden zoals het kasteel, de tempel en natuurlijk de opvallend grote markthal uit 1580. De plaats waar de zwerfauto’s kunnen parkeren aan de esplanade van het kasteel ligt achter de markthal midden in het dorpcentrum.

Zaterdag 12 november 2011 - Van Couhé naar Dieppe : 500 km

We slaan er onze papieren en elektronische campergidsen op na en het blijkt dat de Aire in Rouen gans november niet beschikbaar is wegens de kermis. We zoeken dan maar een overnachtingplaats iets verderop langs de kust en belanden zo in Dieppe. Het staat hier overvol maar een Franse camping-car verlaat net de parking en we krijgen niet alleen zijn plaats maar ook nog zijn ticket geldig tot morgenochtend. De laatste avond van de reis gaan we mosselen eten in een van de vele restaurants aan de kade.

Zondag 13 november 2011 - Van Dieppe naar Lichtervelde : 274 km

Het is weer zover, terug naar het land zonder regering. Het is in Dieppe al een stuk frisser dan we gewoon waren de afgelopen weken en de trui wordt opnieuw uit de kast gehaald. In de omgeving van Nieuwpoort krijgen we plots te maken met hardnekkige mist die blijkbaar gans West-Vlaanderen in een koude luchtlaag houdt, amper nog 7°….brrrr. En dan vertelden ze aan de Costa Blanca dat het er minder was dan andere jaren, kan best zijn maar de temperatuur zakte er zelfs ’s nachts niet ver onder de 20°. We zullen het koud hebben de volgende dagen.

In totaal hebben we tijdens deze reis 3851 kilometer afgelegd met 19 overnachtingen op camperplaatsen in Frankrijk en Spanje en 3 nachten op camping in Moncofa.

terug naar boven

terug naar REIZEN