Fietsen en wandelen in de omgeving van Straatsburg.

Vrijdag 2 juni 2006 - Van Lichtervelde naar Soucht : 516 km

In een folder van het Franse departement Bas-Rhin (67) hebben we ontdekt dat de noordelijke Elzas zich profileert als een fietsstreek en dat willen we wel eens uitproberen. In combinatie met enkele wandeltochten tijdens het pinksterweekend moet daar een sportieve vakantieweek van te maken zijn. Langs Luxemburg en Saarbrucken bereiken we Soucht in de Noordelijke Vogezen waar we morgen aan de wandeling deelnemen. We overnachten samen met een paar Duitse zwerfwagens op een kleine parking bij de startplaats in het centrum van Soucht.

Zaterdag 3 juni 2006 - Van Soucht naar Dinsheim : 85 km.

We zijn vlakbij de Duitse grens en er komen hier dan ook nogal wat Duitsers wandelen. Blijkbaar zijn dat ochtendmensen, je kan al vertrekken vanaf 6 uur maar reeds een half uur vooraf is het een drukte van jewelste. Dat is een nadeel van overnachten bij de startplaats maar we stellen ons vertrek toch uit tot 8:45. Het is direct klimmen maar na 3 km bij de eerste controle zijn we op een plateau en stappen dan voor de rest van de tocht verder door prachtige bossen. Er zijn 4 controles met gratis bevoorrading op de 20 km en bij de aankomst kan je in de "Salle Polyvalente" een volledig menu, voorgerecht, hoofdschotel en dessert, bestellen voor 6 €. In de namiddag rijden we verder naar Dinsheim-sur-Bruche en maken nog een fietstocht langs de uitgetekende fietsroutes van de Elzas.

Zondag 4 juni 2006 - Van Dinsheim naar Uhlwiller : 69 km.

Heel wat wandelaars komen vandaag naar Dinsheim. En gelijk hebben ze, het is één van de mooiste tochten die we ooit gestapt hebben. Door zijn ligging in de Elzas aan de voet van de Vogezen hebben ze hier natuurlijk een schitterend gebied maar de tocht was zo afwisselend in elkaar gezet dat je telkens weer verrast werd door het moois dat de natuur hier te beiden heeft. Na de start kom je al vlug in uitgestrekte grasvelden waar veel herten leven, steeds met de toppen van de Vogezen als achtergrond. Na een bos komen we plots in de wijngaarden terecht, steile hellingen en dus veel klimmen en dalen, lastig maar mooi met panorama's op Molsheim en Mutzig. We dalen dan af door de bossen naar het dal en de aankomst. Later op de dag bezoeken we nog het oude stadje Molsheim en rijden dan naar Uhlwiller in de omgeving van Haguenau.

maandag 5 juni 2006 - Van Uhlwiller naar Auenheim : 61 km

De derde tocht van het pinksterweekend vertrekt door het centrum van Uhlwiller met enkele oude vakwerkhuizen en het Musée du Pain als opmerkelijkste zaken. Ik vraag de man op de controleplaats hoe ze aan zo'n museum komen in een dorp waar zelfs geen bakker is maar blijkbaar is het museum het geboortehuis van de uitvinder van de machine om brood te kneden. Ook hier een prima organisatie met 4 controleposten op het parcours van de 20 km met telkens gratis bevoorrading. Afwisselend door landelijk gebied, bossen en enkele kleine dorpjes en wat ons opvalt is de hoppe, dus niet alleen Poperinge is daar bekend voor. Zal wel te maken hebben met de vele brouwerijen in de Elzas en Straatsburg. Na de aankomst kan je hier uitgebreid eten en drinken en we proeven natuurlijk van één van de specialiteiten van de Elzas, la tarte flambée. Langs Haguenau en Gambsheim, waar we de Rijn oversteken naar het Duitse Achern, rijden we naar de motorhomeplaats van Auenheim.

Dinsdag 6 juni 2006 - Van Auenheim naar Linx : 75 km

Met de fiets naar en door Straatsburg, het kloppend hart van Europa. Vanaf de camperplaats in Auenheim is het maar 6 km fietsen tot aan de Europabrug tussen Kehl en Straatsburg dat meer dan 400 km fietspaden heeft. Wij willen een uitgestippelde fietsroute volgen van 32 km die je alles laat zien wat de stad te bieden heeft. Spijtig dat deze route nergens is aangeduid en rijden op wegwijzer is heel moeilijk in zo'n drukke stad, ook al omdat ze overal aan de wegen aan het werken zijn want begin juli start de Tour de France hier met de proloog en start en aankomst van de eerste etappe. We rijden uiteindelijk ons eigen parcours en hebben de voornaamste bezienswaardigheden gezien, ook het Europees parlement, de Europese Commissie en het Hof van de mensenrechten. Als we opnieuw bij onze Hymer komen vertrekken we nog voor een korte rondrit in het gebied tussen Duitsland en Frankrijk langs de Rijn. Uiteindelijk overnachten we opnieuw in dezelfde omgeving maar nu op de parking van Word of Living in Linx bij Rheinau.

Woensdag 7 juni 2006 - Van Linx naar Palzem : 233 km

Het is al zonnig van vroeg in de ochtend en we beslissen om de fietsroute langs Kehl naar Offenburg te proberen. Na de ellendige bewegwijzering van de route gisteren is het een waar genot om te rijden op die Duitse fietspaden. Na 33 km bereiken we het centrum van Offenburg aan de rand van het Zwarte Woud. Zoals wel vaker voorkomt in Duitse steden is het centrum autovrij. Er zijn een aantal mooie gebouwen en vakwerkhuizen te bezichtigen. We nemen dezelfde terugweg tot in Kehl en volgen dan verder de Rijn om met 75 km op de teller terug in Linx bij de camper te komen. Omdat er hier verder maar weinig te beleven valt rijden we nog terug tot aan de Moezel waar we overnachten op het Weingut Edwin Pauly. Na een kennismaking met de eigenaar en zijn wijn gaan we slapen.

Donderdag 8 juni 2006 - Van Palzem naar Lichtervelde : 389 km

Ontbijten met zicht op de Moezel en het Luxemburgse plaatsje Stadtbredimus aan de overkant, het is een leuke plaats hier met alle voorzieningen voor de motorhome er bovenop. Overnachten kost 7 € maar als je voor 50 € wijn koopt is het gratis. Ik hoef dus geen standplaats te betalen en we gaan nog een stukje fietsen. Op aanraden van de wijnboer nemen we de Moselradweg tot in Schengen. Hier werd in 1985 op een boot op het symbolische punt aan de grens van Benelux, Duitsland en Frankrijk het Akkoord van Schengen getekend dat vrij verkeer van personen toeliet binnen deze landen. We keren langs de Luxemburgse kant terug via Remich tot Wormeldange waar we naar de andere oever kunnen en zo weer in Palzem komen. Het reisje is bijna weer voorbij, in de namiddag rijden we terug naar huis.

terug naar boven

terug naar REIZEN