ANDALUSIE EN PORTUGAL

Het doel van deze reis is heel eenvoudig. Zonder al te veel omwegen naar het zonnige Andalusië rijden. In Cordoba willen we de "Semana Santa" meemaken. Het paasweekend zelf misschien doorbrengen in Sevilla en dan verder naar El Rocio en de Costa de Luz. Daarna een grondige verkenning, te voet en per fiets, van de Algarve. Door het Portugese binnenland en via Lissabon terug naar Spanje en Frankrijk. Wat het uiteindelijk geworden is staat in dit reisverslag

Vrijdag 7 april 2006 - Lichtervelde - Sainte Maure-de-Touraine : 585 km.

Om 9 uur vertrekken we en rijden via Lille, Arras, Roye, Pontoise, Versailles, Chartres en Tours tot in Sainte Maure-de-Touraine waar we met nog 8 andere zwerfwagens overnachten op de Aire Communale. Heel rustig en midden in het dorp is deze parking uitermate geschikt voor een overnachting langs de N-10. En alles wat je nodig hebt is aanwezig in de omgeving, bakker, restaurants enz…

Zaterdag 8 april 2006 - Van St Maure-de-Touraine naar Urrugne : 515 km.

Opnieuw een grote verplaatsing vandaag want we willen snel naar het zuiden. We volgen de N-10 en het weer wordt steeds beter, dus vooral warmer en wanneer we rond 18 uur onze vertrouwde stek op Camping Larrouleta in Urrugne bereiken is het daar nog 21 graden. We trekken meteen de wandelschoenen aan en stappen naar de haven van Socoa. Heen en terug toch zowat 8 km en dat doet goed na 2 dagen rijden. Wat ons meest opvalt is dat bloemen en planten hier al in volle bloei staan, dat hebben we tot nu toe nog niet gezien in ons koude Vlaanderen.

Zondag 9 april 2006 - Van Urrugne naar La Cabrera : 442 km.

Na enkele km. zijn we in Spanje. We volgen de N1/A1 en rijden tolvrij richting Madrid. De belangrijkste plaatsen die we voorbij komen zijn San Sebastian , Vittoria en Burgos. In La Cabrera (afrit aan Km 60) verlaten we de Autovia en rijden naar camping Pico de la Miel. Met de ACSI-card betalen we 14 € alles inbegrepen. We zitten hier hoog in prachtige natuur en we maken vanzelfsprekend van het mooie weer gebruik om nog een fikse wandeling te maken in de omgeving.

Maandag 10 april 2006 - Van La Cabrera naar Cordoba : 463 km.

Vandaag nog een lange etappe tot in Cordoba en ook op deze maandag blijft het kalm op de autovia. Vlot rond Madrid en om 16:30 staan we op Camping El Brillante. Het is hier nu 27° ! Later op de avond stappen we naar het centrum dat amper 1,5 km van de camping ligt. Het is er druk en we horen meteen al het tromgeroffel van een processie .Verderop kunnen we er nog een bekijken en keren dan terug naar de camping die ondertussen volzet is. Het valt op dat hier meer motorhomes dan caravans staan en blijkbaar zijn we vandaag de enige Belgen.

Dinsdag 11 april 2006 - Bezoek aan Cordoba

We bezoeken Cordoba en beginnen met een wandeling door de smalle steegjes tussen de witgekalkte huizen waarvan er veel een prachtige bebloemde patio hebben die ze graag laten bewonderen. De geur van sinaasappelbloesems hangt over de stad, het is heerlijk om hier rond te slenteren en te genieten van al het moois dat deze stad te bieden heeft. Een bezoek aan het Moorse symbool, de Mezquita, mag zeker niet ontbreken. Een ticket kost 8 € maar als je hier bent mag je dat absoluut niet missen. Prachtig en terecht tot werelderfgoed verheven.

In de late namiddag gaan we opnieuw één van de 32 processies bekijken die hier tijdens deze paasweek uitgaan. Het is indrukwekkend hoe die zware beelden door de smalle straatjes gedragen worden, we tellen 45 dragers. Vooral het bochtenwerk is een kwestie van millimeters en na een geslaagd manoeuvre worden de dragers door de massa op een daverend applaus onthaald. En dat alles mogen meemaken bij een zalige 28° !

Woensdag 12 april 2006 - Fietsen in en rond Cordoba !

Volgens de website van de Vias Verdes zou er een fietsroute bestaan van even buiten Cordoba in de richting van Sevilla. Bij navraag in de Dienst voor Toerisme krijg ik een folder van een traject zowat 80 km. verderop en van deze hier hebben ze nog nooit gehoord. We besluiten om toch een poging te ondernemen maar fietsen in en rond Cordoba is wel een avontuur en niet zonder gevaar, geen wonder dat je bijna geen fietsers ontmoet. Maar... wat zien we plots midden in een industriezone, een wegwijzer naar de Via Verde de la Campina op 4 Km. Dus toch nog even doorgaan en inderdaad, de route op de oude spoorwegbedding is volledig afgewerkt en bewegwijzerd voor fietser, wandelaar en ruiter. We proberen een stukje en keren dan terug want we willen in de vooravond opnieuw naar de processies van de Semana Santa gaan kijken. En dat is weeral indrukwekkend , enorm veel volk en er trekken maar liefst 5 processies door de stad die vanavond bijna volledig verkeersvrij is. Eén restaurantje aangedaan en 3 optochten gezien en even na middernacht zijn we terug op de camping.

Donderdag 13 april 2006 - Van Cordoba naar El Rocio - 230 km

We rijden verder naar Sevilla dat we links laten liggen. In 2000 waren we hier al eens 5 dagen en we rijden dus maar verder richting Huelva naar camping La Aldea in El Rocio. Dit plaatsje wilden we absoluut eens zien omdat het op één weg na volledig uit zandstraten bestaat. Het is ook een bedevaartplaats voor de zigeuners maar nu tijdens de paasweek is het hier rustig. Onze eerste indruk is dat we precies in het decor van een western zijn terecht gekomen.

Vrijdag 14 april 2006 - Fietstocht naar Matalascañas

Vandaag fietsen we door het Nationaal Park Doñana naar de kustplaatjes Torre de la Higuera en Matalascañas. Het is Goede Vrijdag en voor de Spanjaarden is dit een vrije dag. Tegen de middag is dit duidelijk te merken aan het drukke verkeer maar hier is voldoende ruimte voor de fietsers en tussen beide badplaatsen is zelfs een nieuw fietspad aangelegd. Na de siësta komt het leven in El Rocio ook weer op gang. Gans de dag is het al bewolkt en nu valt er een beetje regen maar het blijft wel 21° en dus stappen we nog maar eens door de zandstraten van El Rocio. Pech met het weer echter, het gaat steeds harder regenen en het houd niet meer op voor de rest van de avond, dus tijd om dit verslag even bij te werken.

Zaterdag 15 april 2006 - Fietsen door het Parque Natural de Doñana

Na een regenachtige nacht is het deze morgen al snel weer volledig opgeklaard, blauwe lucht en een stralende zon beloven weer een prachtige dag. In de voormiddag gaan we winkelen in El Rocio. Door de hevige regen van afgelopen nacht is het hier nogal slalommen tussen grote plassen in de zandstraten. Na de middag fietsen we door het noordelijke deel van het natuurpark Doñana. Hier zou nog de grootste Europese kolonie leven van de lynx maar jammer genoeg hebben we geen van die grote poezen gezien, wel veel verschillende soorten vogels. Eens uit het natuurpark zijn er in de omgeving van El Rocio veel grote plantages van aardbeien en in mindere mate ook van tomaten en sinaasappelen.

Zondag 16 april 2006 - Fietstocht en bezoek El Rocio

Het is Pasen en dus zijn alle Spanjaarden op hun paasbest. We fietsen vandaag opnieuw een stuk door de Doñana maar al vrij snel staan we in een gebied waar we niet verder door mogen. Hier kan je alleen geleid bezoek doen met een soort grote jeeps. Dus dan maar opnieuw richting kustweg. In de late namiddag gaan we nogmaals naar El Rocio.

Maandag 17 april 2006 - Van El Rocio naar Isla Cristina- 137 km

We rijden naar Madelascañes aan de Costa de la Luz en volgen dan de kustweg naar Mazagon. Na het lange paasweekend tijd om inkopen te doen en daarna rijden we door naar de streek van waaruit Columbus zijn eerste ondernemingen begon. Het is maandag en zowel het klooster van Rabida als de replica's van de boten van Columbus in Palos de la Frontera zijn gesloten. Dus verder rond de grauwe havenstad Huelva naar Isla Cristina. Met onze ACSI-Campingcard kunnen we goedkoop overnachten op camping Giralda.

Dinsdag 18 april 2006 - Isla Cristina en per fiets naar Ayamonte

Aanslepende problemen met de luchtwegen verplichten me er opnieuw toe om een apotheek op te zoeken. Snel gevonden en na de hoestsiroop van El Rocio nu maar hopen dat deze tabletten snel helpen om weer fit te geraken. Bij de Dienst van Toerisme krijgen we in het Engels antwoord op al onze vragen en na de siësta fietsen we het traject van de Via Verde naar Ayamonte aan de Portugese grens. Langs een nieuw fietspad rijden we nog verder tot Isla Canala, een oud vissersdorp dat nu getransformeerd wordt tot een modern vakantiedorp.

Woensdag 19 april 2006 - Vias Verdes ? of toch maar gewone wegen ?

Aangezien fietsen een van onze passies is besluiten we om een dag langer in Isla Cristina te blijven om het traject op de oude spoorwegbedding ook in de andere richting te kunnen rijden. Na een bezoek aan het internetcafé vertrekken we na de middag voor de fietsuitstap maar het geplande parcours verlaten we nogal snel. We hebben wel fietsen waar we op alle wegen mee kunnen rijden maar cyclocrossen is toch werk voor specialisten. Los zand, ruwe steenslag en meer putten dan wat anders laat ons besluiten bij de eerste normale asfaltweg om ons parcours aan te passen. We rijden naar de kust en komen zo ondermeer in het prachtige vissersdorp El Terron terecht waar de vissers hun netten aan het herstellen zijn.

Donderdag 20 april 2006 - Van Isla Cristina naar Tavira - 53 km

We verlaten Spanje en rijden in Vila Real de St. Antonio over de Guadiana-rivier Portugal binnen. In Manta Rota stoppen we op een ruime parking achter de duinen, even later krijgen we gezelschap van een Franse motorhome maar verder is het hier heel kalm. De uitgestrekte witte zandstranden verleiden er ons toe om een flink eind langs de oceaan te stappen en te genieten van zon, zee en rust. Na de middag rijden we tot Tavira, een oud Moors plaatsje dat we even willen bezoeken. Bij het binnenrijden merken we op een parking minstens 20 campers op, we keren terug en blijven daar ook staan in een internationaal gezelschap.

Vrijdag 21 april 2006 - Tavira

De voorspellingen voor de komende dagen zijn niet zo best maar Tavira bevalt ons wel. Tijdens de voormiddag bezoeken we de stad met ondermeer een mooie oude overdekte markt. Na de middag wandelen we dan door de lagune waar aan zoutwinning gedaan wordt tot Ilha de Tavira, dit gebied maakt deel uit van het natuurpark Ria Formosa. Uiteindelijk valt het weer nog mee, een paar regendruppels tijdens de voormiddag en voor de rest afwisselend bewolkt en zonnig maar het blijft toch 20 graden.

Zaterdag 22 april 2006 - Van Tavira naar Quarteira - 82 km

We zijn het niet meer gewoon, maar deze morgen is het een feit, het regent. We wachten nog even af maar het klaart niet op en de middagtemperatuur is amper 13 graden. We vertrekken dan toch maar en rijden langs de kust naar Olhão, een belangrijke vissershaven met een oud Moors centrum. Daarna verlaten we even de kust om eerst het weelderig maar vervallen rococopaleis met tuin in Estoi en vervolgens de oude stad Loulé te bezoeken. Om te overnachten rijden we naar een camping in het uit zijn voegen gebarsten vissersdorp Quarteira.

Zondag 23 april 2006 - Van Quarteira naar Lagos - 87 km

Verder langs de kustweg door de Algarve. Het valt ons een beetje tegen, de mooie dorpjes uit de folders en gidsen zijn volgebouwd met appartementsblokken gescheiden door brede lanen. Zo zijn we snel weg uit Villamoura, dat is één groot golfterrein, en het drukke Albufeira en Portimao. Lagos bevalt ons beter, dat heeft een leuk oud centrum en wanneer we even verder rijden en bij de vuurtoren boven op de rotskust van Ponta de Piedale komen, hebben we meteen een schitterende overnachtingplaats gevonden. Samen met een Italiaanse en twee Duitse zwerfwagens staan we bij de vuurtoren hoog boven de oceaan met zicht op Portimao aan de andere kant van de baai.

Maandag 24 april 2006 - Van Lagos naar Sagres - 55 km

De zon is er en we krijgen 23° vandaag. Eerst nog een wandeling boven de machtige klippen van Ponta de Piedale en dan rijden we naar het Fort en de zeevaartschool van Sagres. Hendrik de Zeevaarder was de man die de Portugezen op weg zette voor grootse ontdekkingsreizen. Verder naar wat in de middeleeuwen het einde van de wereld was, Cabo de S. Vincente. De wind heeft vrij spel in dit uitermate mooi maar onherbergzaam gebied maar we hebben pech want de vuurtoren is momenteel niet te bezoeken wegens werken. Terug naar Sagres waar we een plaats vinden met zicht op zee en het Fort. Er staan al 3 campers en er komen er nog meer zodat we de nacht ingaan met 9 wagens op een rij.

Dinsdag 25 april 2006 - Van Sagres naar Luz-Espiche - 72 km

Vandaag feestdag voor de Portugezen. De dag van de revolutie herdenkt de staatsgreep die in 1974 een eind maakte aan de dictatuur van Caetano, de opvolger van Salazar. We vertrekken onder een stralend blauwe hemel en rijden het binnenland van de Algarve in. Meteen een totaal andere wereld, rustige witte dorpjes in de groene heuvels met veel kurkeiken. We rijden opnieuw naar de kust en voor de middag nog komen we aan op camping Turiscampo in Espiche. De fietsen worden van de Hymer gehaald en we vertrekken voor een tocht van 50 km naar het Fort van Almadena en keren langs de glooiende wegen via Lagos terug.

Woensdag 26 april 2006 - Van Luz naar Beja - 187 km

We bezoeken het kuuroord Montchique in de heuvels van de Algarve. Na de lunch rijden we door de bergen naar de provincie Alentejo. In deze tijd van het jaar schitteren de kleuren in de velden door een overvloed aan wilde bloemen en op zowat elke pilloon bevindt zich een ooievaarsnest. In Beja, een stadje op een heuvel in de uitgestrekte vlakte van de Alentejo, rijden we naar de camping municipal zodat we van het mooie weer kunnen profiteren, het is hier meer dan 30°, we kunnen tot laat in de avond buiten zitten en een lokaal wijntje drinken.

Donderdag 27 april 2006 - Beja en fietstocht naar Salvada

Tijdens de voormiddag bezoeken we het oude centrum van Beja, en het stadje heeft wel iets. De Romeinen ontdekten het reeds en later zijn er nog de Moorse en Joodse periodes geweest. Na de middag wagen we ons nog eens aan een fietstocht en de wegen in de Alentejo zijn goed en niet druk want het is een landbouwgebied met olijven, graan, sinaasappelen en druiven. Het grootste probleem voor de fietser situeert zich in de dorpen waar loslopende honden deze soort voortbewegende mens niet gewoon zijn en meestal een achtervolging inzetten.

Vrijdag 28 april 2006 - Van Beja naar Evora - 88 km

Evora is een bijzonder mooie oude ommuurde stad en opgenomen in het patrimonium van werelderfgoed. De Romeinse invloed is nog duidelijk te merken aan de goed bewaarde Diana tempel. Aan kerken in allerlei stijlen geen gebrek in Evora maar de kathedraal overheerst. Een bezoek waard zijn zeker de kapel der beenderen bij de kerk van St Franciscos en de oude universiteit. Overnachten doen we op een parking net buiten de stadsmuren , we staan bij het Fort en naast het aquaduct en met zicht op de torens van de stad.

Zaterdag 29 april 2006 - Van Evora naar Lissabon - 141 km

We rijden de Portugese hoofdstad binnen via de tolbrug 25 do Abril en volgen dan richting Cascais. Vanaf deze weg is de stadscamping Parque de Campismo de Lisboa perfect aangeduid en kom je er makkelijk. Door het verlengd weekend van 1 mei is het er nu wel bijzonder druk en dus aanschuiven bij de receptie, de Portugezen profiteren blijkbaar ook van het mooie weer en de vrije dagen.

Zondag 30 april 2006 - Bezoek aan Lissabon

We hebben twee dagen voorzien om de legendarische witte stad aan de Taag te verkennen. Stadsbus 14 brengt je zonder overstappen van de camping tot op de Praça da Figueira in het hart van de stad. We doen vandaag de stadsdelen Baixa, Bairra Alto en Alfama, bezoeken ondermeer de kathedraal en het kasteel en slenterden langs de Avenida da Liberdade. Een ritje op lijn 28 waarop vooral van die oude tramstellen (electrico) rijden toont nog beter de stad van tegenstellingen, modern en vergane glorie, arm en rijk.

Maandag 1 mei 2006 - Nog een dagje Lisboa

We gaan naar de voorstad Belém, het centrum van de ontdekkingsreizigers waarvoor een groot monument werd opgericht. Even verder staat een symbool van Lissabon, de Torre de Belém. Aan de overkant van de drukke weg staat het enorme Mosteiro dos Jeronimosis dat werd gebouwd in opdracht van koning Manuel I als dank voor de geslaagde Indiareis van Vasco da Gama die door de ontdekking van de zeeweg naar India ervoor zorgde dat Manuel de rijkste koning van Europa werd en Portugal uitgroeide tot een wereldmacht. Met de tram rijden we naar het centrum en na het eten verder naar het futuristische Lissabon waar in 1998 in het park der Natiën de wereldtentoonstelling doorging.

Dinsdag 2 mei 2006 - Van Lissabon naar Lourinhã - 111 km

We rijden naar Sintra, een stad met 4 kastelen op amper 20 km van Lisboa. Een misrekening zorgt ervoor dat we in het oude centrum terecht komen en via een wirwar van smalle straatjes uiteindelijk op een parking laag in de oude stad komen te staan waar ook nog 2 Franse motorhomes zijn terecht gekomen. Na 2 dagen Lissabon zien we het niet meer zitten om alle kastelen te bezoeken en we proberen dan ook zo snel mogelijk hier weer weg te komen om de rust van de kust op te zoeken. Via Ericeira rijden we naar de stranden van Areia Branca bij Lourinhã. Uiteindelijk belanden we op de camping van de gemeente, weinig volk, alleen Portugezen, maar het is er wel rustig na het lawaai van de hoofdstad.

Woensdag 3 mei 2006 - Van Lourinhã naar Nazaré - 82 km

Verder naar Penische, een drukke vissershaven met een fort dat in de periode van Salazar als gevangenis werd gebruikt. Momenteel is er een museum in ondergebracht. Een beetje verder houden we halt in het ommuurde stadje Obidos, heel charmant en een toeristische trekpleister. In de namiddag gaan we naar Nazaré. We hebben vooral oog voor de vrouwen van het dorp die in traditionele klederdracht bezig zijn met het drogen van vis op het strand. We blijven er ook voor de nacht samen met een Duitse Hymer op de parking op de machtige klippen van Sitio boven de stad. In het restaurant er naast kan je lekkere gegrilde visschotels eten.

Donderdag 4 mei 2006 - Van Nazaré naar Penela - 153 km

Een religieus getinte dag met bezoeken aan de Mosteiro de Santa Maria in Alcobaça. Dit is de grootste kerk in Portugal met een simpele middeleeuwse architectuur. Verder naar Batalha, de dominicaanse abdij is een meesterwerk van de gotiek maar door de enorme drukte en politiemacht daar aanwezig kunnen we nergens parkeren en rijden dan maar meteen tot in de bedevaartplaats Fatima. Het voorplein van de kalkstenen basiliek is twee maal zo groot als het Sint Pietersplein van Rome. Met een motorhome kies je best parking 11, ook geschikt om te overnachten wat wij niet doen. In tegenstelling tot wat we gedacht hadden, is het zeker geen overrompeling, verre van zelf. Verder naar Tomar waar we nog het Covento de Christo bezoeken. Na een koffie met gebak, we nemen al de Portugese gewoontes over, komen we rond 16 uur weer aan de parking waar marktkramers volop bezig zijn hun standen op te zetten. Snel wegwezen dus voor we daar volledig ingesloten raken. We nemen de weg naar Coimbra en brengen uiteindelijk de nacht door in Penela op een rustige parking achter de bibliotheek met uitzicht op het kasteel.

Vrijdag 5 mei 2006 - Van Penela naar Chaves - 304 km

Genoeg stadsbezoeken en we rijden Coimbra meteen voorbij, zal voor een volgende keer zijn. Door de bergen rijden we via Viseu en Vila Real verder naar het noorden van Portugal. De wegen zijn goed, mooie uitkijkpunten maar ook de streek die vorige zomer getroffen werd door zware bosbranden, de sporen ervan zijn alom tegenwoordig. We houden halt in de thermale plaats Chaves, vlak bij de Spaanse grens en blijven hier voor de nacht. We staan bij de bron die continue water van 73° naar boven stuwt in dit kuuroord maar na een zware rit door de bergen bij dit warme weer opteer ik toch voor een fris gekoelde Sagres.

Zaterdag 6 mei 2006 - Van Chaves naar Urrugne - 685 km

Na een tiental kilometer rijden we opnieuw Spanje binnen, we mogen ons uurwerk weer een uur vooruit zetten. Het is vlot rijden op de autovias langs Leon, Burgos, Vitoria, San Sebastian en Irun waar we opnieuw Frankrijk binnenrijden. Rond 19:30 komen we opnieuw op camping Larrouleta in Urrugne en dat na een recordrit van 685 km. De Hymer wordt ervoor beloond met een grondige schoonmaak van zijn door de kamikaze insecten geteisterd voorfront en de twee chauffeurs hebben een uitgebreide aperitief en een lekker diner verdiend.

Zondag 7 mei 2006 - Van Urrugne naar Ondres - 43 km

Na een rustige voormiddag op de camping rijden we verder tot in Ondres-Plage. Onverwacht komen we hier op en ruime motorhome parking terecht. Van hieruit maken we een fietstocht naar Capbreton en Seignosse waar we een serieuze dondervlaag over ons heen krijgen. We besluiten om hier te blijven voor de nacht en zetten de verwarming even op om de natte fietskledij te drogen. In het plaatselijke restaurant proeven we hun specialiteit, parilladas de poissons, een bord voor 2 met diverse gegrilde vissoorten en zeevruchten. Lekker !

Maandag 8 mei 2006 - Van Ondres naar Mimizan - 132 km

Het mooie weer is blijkbaar toch in het zuiden achter gebleven. Tijdens de nacht krijgen we zwaar onweer met bakken regen en veel wind. Het is vandaag de dag van de bevrijding 1945 en voor de Fransen is het een vrije dag, voor ons zoeken naar een bakker of warenhuis dat open is. Uiteindelijk vinden we brood in Capbreton. Na het ontbijt komen we in Soustons voorbij en het is er markt. Als we eindelijk een parkeerplaats vinden gaan de hemelsluizen opnieuw open, het duurt niet zo lang maar ondertussen hebben veel marktkramers het ook voor bekeken gehouden. We rijden tot op de Aire de camping-car van Mimizan-Plage, de zon komt er nog door en we wandelen naar het centrum, voor de rest een rustige dag.

Dinsdag 9 mei 2006 - Van Mimizan naar Lalande de Fronsac - 138 km

Het belooft een mooie dag te worden, de wind is gevallen en de zon schijnt alweer van vroeg in de ochtend. We rijden tot in Mios en van hier fietsen we een gedeelte van één van de vele fietsroutes van de Gironde. Van Mios tot in Hostens op een oude spoorwegbedding zowat 30 km recht door de bossen van de Landes en af en toe komen we een slaperig dorp voorbij. Langs dezelfde weg terug naar de mobilhome en in de vooravond gaat het via Bordeaux naar de France Passion standplaats in Lalande de Fronsac.

Woensdag 10 mei 2006 - Van Lalande de Fronsac naar Marboué - 429 km

Het is niet de eerste keer dat we te gast zijn op Chateau Lagarenne en dus weten we dat het de moeite loont om hier wijn te kopen. Daarna begint de terugreis langs Angouleme, Poitiers en Tours. In Chateaudun is het file rijden en even verder in Marboué aan de Loir zien we een bord naar een serviceplaats voor motorhomes. We zien geen parkeerplaatsen maar in het dorp vinden we een prachtig plaatsje aan de oever van de Loir.

Donderdag 11 mei 2006 - Van Marboué naar Lichtervelde - 462 km

Eerst nog even terug naar het servicepunt om water en WC te lozen en ik stel vast dat er toch parkeerplaatsen voorzien zijn. De terugreis begint in de mist maar die wordt snel verdreven door de zon en het wordt een mooie dag waarin we nog een flink stuk moeten rijden. We kiezen voor de route via Chartres, Dreux, Rouen, Abbeville, Saint-Omer en komen in Poperinge opnieuw Vlaanderen binnen. In 5 weken maakten we een rondrit van 5.676 km.

terug naar boven

terug naar REIZEN