Rondrit door Luxemburg, Duitsland, Oostenrijk en Tsjechië.

Zaterdag 9 september 2006 - Van Lichtervelde naar Echternach : 369 km.

Om 9:30 vertrekken we naar Sankt-Vith waar we deelnemen aan een wandeltocht van 12 km. door het heuvelend landschap met afwisselend bossen en uitgestrekte weilanden. We komen af en toe door een klein dorp en bereiken de aankomst langs de Planetenweg. Daarna rijden we verder naar het sportcentrum van Echternach waar morgen ook een wandeltocht van start gaat. Reeds een tijdje geleden dat we hier nog eens waren, het is er erg druk en opvallend veel motorrijders zoeken hier een plaatsje voor de nacht.

Zondag 10 september 2006 - Van Echternach naar Ensch : 52 km.

We wandelen 20 km in de omgeving van Echternach en Berdorf, veel door de bossen en tussen de rotsformaties met onder meer de bekende Perecop. Na de aankomst geen probleem om in de ruime zaal honger te stillen en dorst te lessen. Na een korte middagpauze wisselen we het wandelplunje voor de koerskledij en vanaf de parking volgen we fietsroute 3 naar Diekirch. We rijden zowat 30 km op een goed fietspad naast de Sure. Na een terrasje in de zon nemen we dezelfde vlakke weg terug. Later op de avond verplaatsen we naar Ensch aan de Moezel.

maandag 11 september 2006 - Fietstocht naar Trier

Prachtig weer en we besluiten om naar Trier te fietsen. Tot in Kenn is de fietsroute makkelijk te volgen maar dan komen we in het industriegebied van Trier en is het niet meer zo eenvoudig. Uiteindelijk komen we toch aan de Porta Nigra en meteen ook in het centrum van de stad. We parkeren de fietsen bij de toeristische dienst en bezoeken de stad. Bij de terugrit volgen we een andere route en komen zo ook nog door het mooie dorpje Pfalzel. Het is bijna 18 uur geworden als we terug zijn, een douche en daarna nog wat genieten van de zon en een Moezelwijntje volstaan voor de rest van de dag. We zullen hier nog een nachtje blijven staan.

Dinsdag 12 september 2006 - Van Ensch naar Bad Dürckheim : 166 km

Tegen de middag staan we op de motorhomeparking van camping Knaus in Bad Dürckheim aan de Deutsche Weinstrasse, het is de vierde keer dat we hier komen. De fietsen worden afgeladen en we maken een ritje in de omgeving. Na 42 km. zijn we terug en 's avonds gaan we naar de Wurstmarkt, daarvoor komen we eigenlijk speciaal langs. Na het spetterend vuurwerk dat de eerste feestdagen sluit, veroveren we een paar stoelen in het wijndorp en blijven daar tot in de vroege uurtjes. Het leuke hier is dat elke wijnboer enkel maar een selectie van zijn beste wijnen mag schenken.

Woensdag 13 september 2006 - Bad Dürckheim - Nesselwang : 342 km

Vandaag rijden we naar Beieren, tot in Nesselwang op de Duits Oostenrijkse grens. De voorbehouden parking voor zwerfwagens is echter buiten gebruik, een grote tent wordt opgezet voor feesten in het volgende weekend. Er is wel een vervangende parkeerplaats voorzien en dat is maar best ook want deze plaats is blijkbaar erg in trek. Tegen de avond staan we er met ongeveer 50 wagens. Nog een mooie maar lastige bergwandeling gemaakt en het centrum bezocht. De temperatuur daalt vanaf 18 uur vrij snel van 28 naar 15 graden. We zitten hier dan ook in de Alpen op 900 meter hoogte.

Donderdag 14 september 2006 - Van Nesselwang naar Seefeld : 129 km

We vertrekken pas na de middag en volgen een gedeelte van de Deutsche Alpenstrasse. Via Fussen en het sprookjeskasteel van Neuschwanstein bereiken we Oberammergau. Dit plaatsje is wereldberoemd om zijn passiespelen maar ook de mooi beschilderde gevels zijn een attractie. Houtsnijwerk is de specialiteit van de streek en je kan dan ook van alles en nog wat kopen. We rijden door Garmisch-Partenkirchen naar Seefeld in Tirol en gaan ons meteen inschrijven voor de driedaagse Einhornmarsch. De mogelijkheden om in de omgeving te blijven staan met de camper bevallen ons niet en we rijden door naar Camping Alpin.

Vrijdag 15 september 2006 - IML wandeldag 1 : Wildmoos 30 km

Vanaf de camping is het amper 2 km tot aan de Olympiahalle waar de tochten dagelijks starten en aankomen. De dag begint bewolkt maar uiteindelijk blijft het droog en na de middag wordt het nog warm. Het parcours slingert zich door de almen en bossen in de richting van Scharnitz. Op de terugweg hebben we mooie panorama's over het dal en Seefeld. Elke vrijdagavond is er in het restaurant van de camping een forellen menu en dat moeten we natuurlijk ook eens gaan proeven.

Zaterdag 16 september 2006 - IML wandeldag 2 : Larchenwald 30 km

Om 8:30 zijn we reeds op pad, vandaag kiezen we opnieuw voor de tocht van 30 km. Het wordt een prachtige dag en we klimmen meteen na de start reeds de bergen in. In tegenstelling tot gisteren wandelen we vandaag veel meer door de bossen tussen Seefeld en Mösern, minder uitzicht op de ruwe alpentoppen. We stappen steeds over goed begaanbare brede grintwegen en om de 4 à 5 km is er een gratis drankbevoorrading met thé of energiedrank. Na de aankomst doen we nog boodschappen in Seefeld waar we nog niet veel van gezien hebben. Terug naar de camping waar we bij zo'n 24 graden lekker in de zon kunnen uitrusten.

Zondag 17 september 2006 - Van Seefeld naar Bad Tölz : 74 km.

Derde wandeldag en we stappen vandaag maar de 20 km omdat we na de middag onze reis willen verder zetten. Het is de makkelijkste tocht van de driedaagse, we wandelen in de vallei tot in Giesenbach bij Scharnitz en langs de andere kant van het dal terug, weinig hoogteverschil en op één strook klauterwerk na allemaal mooie paden. De tochten van IML blijven wel bijzonder door het internationale deelnemersveld, niet alleen zowat heel Europa is hier vertegenwoordigd maar ook Australiers, Japanners, Canadezen en Amerikanen nemen deel aan deze wandelingen. Terug op de camping nemen we vers water in, lozen het afvalwater en rijden dan verder. Opnieuw naar Duitsland en aan de Walchensee belanden we plots in een onweer maar nog voor we in Bad Tölz aankomen schijnt de zon alweer. Een mooie stad met een ruime motorhome parking aan de stadsrand. Omstreeks 20 uur staan er reeds 46 zwerfwagens.

maandag 18 september 2006 - Van Bad Tölz naar Plattling : 210 km

Eerst nog enkele boodschappen doen en dan gaan we verder. We volgen de Isar en rijden via München naar Plattling, een klein stadje in de delta van de Isar met uitstekende fietspaden in de omgeving. Na de middag fietsen we langs de Isarradweg door een beschermd natuurgebied tot aan de monding in de Donau. We volgen deze dan ook nog een stukje in de richting van Passau en nemen dan een terugweg langs landelijke wegen en door kleine dorpen.

Dinsdag 19 september 2006 - Van Plattling naar Horni Plana: 140 km

Tijdens de nacht is het beginnen regenen en het is een mistige en sombere morgen. In de voormiddag rijden we via Deggendorf door het Nationalpark Bayerischer Wald naar de Tsjechische grensovergang van Strazny. Het blijft maar regenen en kort na de middag komen we in Horni Plana aan het 42 km lange Lipno stuwmeer op de rivier Vitava, bij ons bekend onder de naam de Moldau. Na een wandeling door het dorp en langs het meer blijven we hier overnachten op Autocamp Jenisov.

Woensdag 20 september 2006 - Van Horni Plana naar Benesov : 226 km

Beter weer vandaag en we rijden door het Boheemse woud naar het middeleeuwse stadje Cesky Krumlov. Het is er al druk, bussen Japanners worden hier gedropt en ook voor de Tsjechen blijkt dit een toeristische topper te zijn. Het is ook een door de Unesco tot werelderfgoed verheven plaats. Vooral het enorm grote kasteel met zijn prachtige toren is heel mooi. De vele toeristische winkeltjes moet je er wel bijnemen maar echt storend is het niet. we rijden verder langs Hluboka en Tabor en komen uiteindelijk op Caravan Camp Konopiste in Benesov terecht. We staan hier maar met 3 vanavond, het toeristische seizoen is duidelijk voorbij.

Donderdag 21 september 2006 - Kasteel Konopiste en fietstocht.

Tijdens de voormiddag wandelen we naar het centrum van Benesov, een kleine stad met toch wel een redelijk druk centrum. Bij de toeristische dienst krijgen we onder andere een plannetje met bewegwijzerde fietsroutes en na de middag proberen we dat meteen eens uit. De route 64 brengt ons tot bij het kasteel Konopiste dat we eens gaan bekijken . Mooi gelegen in een groot park en er is een enorme verzameling jachttrofeeën te zien. De route brengt ons verder door Benesov naar de heuvels ten noorden van de stad. Er valt nogal wat te klimmen en we fietsen uiteindelijk tot in het dorpje Kozmice.

Vrijdag 22 september 2006 - Van Benesov naar Praag : 61 km

Een rustige dag met een korte verplaatsing naar Praag, we kiezen voor camping Sunny Camp aan de rand van de stad. Makkelijk bereikbaar en goed aangegeven vanaf de snelweg E48-E50. Het metrostation Luka is maar 500 meter van de camping verwijderd en zonder overstappen kom je in het centrum van Praag. Het is vandaag 28 graden in we genieten van de zon en plannen ons stadsbezoek voor de volgende dagen en maken een planning voor de laatste week van deze reis.

Zaterdag 23 september 2006 - Bezoek aan Praag;

Velen hadden het ons gezegd, Praag is één van de mooiste steden ter wereld en er is wel iets van aan. Het is een prachtige en gezellige stad, geen woorden voor om dit te beschrijven, je moet er gewoon eens geweest zijn. Vandaag maken we een eerste verkenning en komen onder meer aan volgende hoogtepunten voorbij, het 682 meter lange Wenceslasplein en het Nationaal museum, het prachtige Oudestadsplein met de stadhuistoren met zijn unieke astronomische klok, de voormalige Joodse wijk, de beroemde Karelsbrug over de Moldau met zijn imposante beeldengroepen en de vele straatmuziekanten, de Praagse Burcht met de St.-Vituskathedraal en het Gouden Straatje. Vul dit aan met de vele gezellige eethuisjes en cafés waar de beroemde Tsjechische Pils wordt geschonken en je bent inderdaad in een stad waar gezelligheid troef is.

Zondag 24 september 2006 - En nog een dagje Praha.

Opnieuw een volledige dag op ontdekking in deze heerlijke stad. We stappen uit de metro nabij de Karelsbrug en volgen vandaag een ander traject. We komen wel een paar keer op plaatsen en pleinen waar we gisteren ook al waren. Het Nationaal theater is een van de vele indrukwekkende gebouwen net zoals de St. Nicolaaskerk, de mooiste barokke kerk van Praag. Vooral het interieur verrast, het lijkt wel of je een theater binnenkomt en het gewelf van het schip is versierd met één van de grootste fresco's van Europa. We klimmen boven de oude stad nog verder de heuvel op naar Loretas en verderop naar een klooster waar men een panorama heeft over de stad. We eindigen onze tweede dag aan het Dansend Huis, een futuristisch gebouw met veel glas. Een metrostation op lijn B ligt vlakbij zodat we vanaf hier rechtstreeks terug kunnen naar de camping.

maandag 25 september 2006 - Van Praag naar Karlovy Vary : 128 km

Langs de hobbelige E48 dokkeren we van Praag naar het kuuroord Karlovy Vary. In het dorpje Sadov kunnen we terecht op Autokemp Sasanka, een grote camping met uitstekende sanitaire voorzieningen. In de namiddag fietsen we naar het centrum van Karlovy Vary met zijn 12 geneeskrachtige warmwaterbronnen. De monumentale molenzuilengallerij met zijn 5 bronnen is indrukwekkend en in de heel moderne geiserzuilengallerij borrelt de warmste bron van 73° als een dampende fontein op uit de bodem.

Dinsdag 26 september 2006 - Van Karlovy Vary naar Marktredwitz: 79 km

We gaan ons nog eens bevoorraden in de Lidl van Karlovy Vary, deze Duitse winkelketen is alvast duidelijk aanwezig overal in Tsjechië en heeft ruime parkings waar je ook met je zwerfwagen op kan. Praag en Cesky Krumlov waren mooi, Karlovy Vary kon ons niet echt bekoren en dus houden we het hier voor bekeken en rijden opnieuw Duitsland binnen. Uiteindelijk stoppen we op de motorhome parking van Marktredwitz. Van hieruit zijn er talrijke fietsroutes en we vertrekken na de middag voor een fietstocht richting… Tsjechië. Zover rijden we net niet en ons keerpunt is in Waldsassen waar er een heel mooie basiliek te bewonderen is.

Woensdag 27 september 2006 - Van Marktredwitz naar Hassfurt: 166 km

We rijden naar Bamberg, alweer een stad op de lijst van Unesco werelderfgoed. Het is even zoeken naar een parkeerplaats maar uiteindelijk is er een eenvoudige mogelijkheid als je de snelweg verlaat bij afrit 16, neem richting centrum tot aan de Park en Ride parking. Achteraan zijn er plaatsen voor motorhomes. Voor 0,5 € kan je 24 uur parkeren en er rijden bussen tot bij de oude stad. Bamberg heeft veel oude gebouwen en kerken. Toppers zijn de Kaisersdom uit 13e eeuw en het oude gotische stadhuis met zijn fraai beschilderde gevels, prachtig gelegen op een eilandje in de rivier Regniz. We rijden verder naar Hassfurt aan de Main waar de motorhomeparking van de stad reeds druk bezet is als wij er aankomen.

Donderdag 28 september 2006 - fietsten langs de Maintal Radweg

Om 8:30 komt de bakker langs met verse broodjes en na het optrekken van de mist starten we voor een fikse fietstocht. Er ligt een bewegwijzerde fietsroute langs de Main en we rijden door de stad Schweinfurt waar er op een mooi stadhuis na niet zo veel te zien is. We volgen de druk bevaren rivier verder door het brede dal tot in Wipfeld. Terug bij de Hymer hebben we 84 km in de benen. Deze streek in Franken is uitermate geschikt om te fietsen, vrij vlak en goed aangeduide routes.

Vrijdag 29 september 2006 - Van Hassfurt naar Fulda : 116 km

fietsen in deze streek en in de vroege ochtend zijn we weer de weg op en volgen nu de Maintal Radweg in de andere richting. Minder mooi dan gisteren omdat we vooral de hoofdweg volgen, weliswaar op brede fietspaden. We rijden tot Eschenbach waar de lokale brouwerij de hoofdatrictie is. Na een rit van 43 km zijn we tegen de middag terug. We verplaatsen dan naar Fulda waar we, net zoals verleden jaar, deelnemen aan de Internationale Volkswandertage. We beginnen meteen met de avondwandeling van 11 km die ons naar het franciscanenklooster Frauenberg brengt in een park op één van de zeven heuvels van Fulda.

Zaterdag 30 september 2006 - IML wandeltocht Fulda - 25 km.

Ook op deze laatste septemberdag blijft het weer uitermate goed. Zoals steeds op de IML wandeldagen is er ook hier weer een internationaal gezelschap komen opdagen, ook heel wat Belgen hebben de verplaatsing gemaakt en op de parkings in de omgeving staan minstens een dertigtal zwerfwagens. Via Johannesberg stappen we naar Slot Fasanerie waar wij halfweg zijn. De controle en rustpost zijn in de tuin van het kasteel. Langs de stadsrand keren we terug naar de voormalige Amerikaanse kazerne waar dagelijks start en aankomst plaats vinden. Later in de namiddag keren we terug naar het centrum, de Dom en het barokke stadskasteel zijn druk bezochte plaatsen en ook in de winkelstraten is het druk. Na een terrasje nog enkele boodschappen doen en dan terug naar de motorhome.

Zondag 1 oktober 2006 - Van Fulda naar Ehringshausen: 129 km.

We starten vroeg en wandelen ook vandaag de 25 km. Prachtig herfstweer en een mooi parcours zorgen voor en aangename sfeer in het internationale gezelschap dat hier mee stapt. Kort na de middag zit het erop en na het eten rijden we eerst nog naar de serviceplaats op de motorhome parking van Fulda en beginnen aan de terugreis. Ver komen we echter niet meer vandaag want de wagen trekt niet zoals het moet en verliest af en toe snelheid. Na een goeie 100 km rijden is het niet meer te doen en bel ik de Duitse wegenwacht ADAC die heel snel ter plaatse is maar niet kan helpen en voorstelt om mijn assistence te bellen om de wagen naar een garage te slepen. Ook nu weer snel geholpen, slepen is niet nodig, de wagen bolt nog wel al is het schudden en daveren. De takelwagen rijdt voor tot aan de Fiat garage waar ik op de parking mag staan om te overnachten.

maandag 2 oktober 2006 - Van Ehringshausen naar Lichtervelde : 468 km

De garage opent om 7:30 en ik ben meteen aan de beurt, ze zijn blijkbaar ook al verwittigd door de assistence en de diagnose van ADAC, wellicht vuile diesel getankt, wordt bevestigd. De filters worden vernieuwd en na een positieve testrit samen met de garagist kunnen we de terugreis verder zetten. Via Siegen, Keulen en Heerlen komen we opnieuw in Vlaanderen en in de vooravond zijn we terug thuis. De totale afstand van deze 24 dagen durende reis bedraagt 2.855 km.

terug naar boven

terug naar REIZEN