Overwinteren aan de Spaanse Costa's.

Overwinteren in Spanje, we hadden er voeger al van gedroomd om de wintermaanden met korte koude dagen hier te ontlopen en te gaan genieten van zon en zee. De plannen werden stilaan concreet maar zo’n eerste keer maanden onderweg brengt toch wel wat werk vooraf met zich mee en er zijn ook nog een aantal zaken die we moeten regelen, onze identiteitskaarten vervallen tijdens die periode, de auto moet naar de keuring en de verzekering van de Hymer vervalt ook terwijl we ermee weg zijn.

Dit wordt geen reisverslag zoals alle vorige, we noemen dit ook geen reis maar een verblijf in een warme streek in een land waar we heel graag zijn en ons bijzonder goed voelen. Ik zal er me dan ook tot beperken tot de reisroute en de plaatsen waar we verblijven.

Zaterdag 24 oktober 2015 - Lichtervelde ==> Sainte Maure-de-Touraine : 610 km

Overnachting op parking Ronsard in het centrum van het dorp langs de N10 - gratis : WC / drinkwater

Zondag 25 oktober 2015 - Sainte Maure-de-Touraine ==> Mont de Marsan : 469 km

Overnachting Aire de camping Car - betalend - serviceplaats - ver van het centrum

Maandag 26 oktober 2015 - Mont de Marsan ==> Cariñena : 385 km

Overnachting Area de Cariñena - Calle del Carmen - gratis met servicepunt in centrum van dit wijndorp in de provincie Zaragoza

Dinsdag 27 oktober 2015 - Van Cariñena naar l'Alqueria de la Comtessa : 357 km
Verblijf van 7 dagen op Camper Park Km Zero

Mooie camperplaats in een zijstraat van de N-332, ligt in het dorp. Alle voorzieningen aanwezig en Paco is een vriendelijke en behulpzame uitbater.

We blijven hier een week staan, in het dorp vind je alles wat je nodig hebt en naast de dorpswinkeltjes en enkele cafés zijn er ook 2 warenhuizen dichtbij. Het dorp ligt midden de sinaasappelplantages en je kan er mits enig zoekwerk goed fietsen. Niet alleen op de oude spoorwegbedding tussen Gandia en Oliva maar er zijn ook mogelijkheden langs relatief rustige wegen in het achterland en langs de kust. We fietsen eens naar Xeraco en een andere keer net niet tot in Denia, telkens fietstochten van ongeveer 50 km. Op vrijdag is er markt in Oliva en langs de spoorwegbedding ben je daar na 3,5 km. Gans de week warm en zonnig, wel een zwaar onweer met veel regen in de nacht van zondag op maandag.

Dinsdag 3 november 2015 - Van l'Alqueria de la Comtessa naar Calpe : 53 km
Verblijf op Mediterraneo Camper Area

We blijven 22 dagen, Calpe bevalt ons dus goed. Je hebt hier dan ook alles wat je maar wil op wandelafstand, de zee en de haven, een prachtige promenade met uitnodigende terrasjes met lekker eten en drinken. Neem daarbij nog dat we op één uitzondering na dagelijks zonnig weer hadden. ’s Morgens buiten ontbijten en gans de dag zon, de verwarming heeft amper opgestaan, meer dan een maand onderweg en van de LPG-tanks is nog maar een achtste verbruikt.

Fietsen valt minder mee, niet alleen door veel klimwerk maar ook en vooral omdat het vrij gevaarlijk is langs de drukke wegen in en rond Calpe. Joggen en wandelen daarentegen zijn fantastisch langs de brede zeedijk en rond het zoutmeer met de flamingo’s. We hebben ook nog een paar terrasjes gedaan en eens paella gaan eten met Lichteveldenaren Jan en Liliane die hier op een appartement verblijven niet ver van de camperplaats. Heel wat nuttige tips en informatie opgestoken want zij komen al jaren naar Calpe.

Veel uitstappen maken we niet, op 6 november zijn we uitgenodigd door Dirk en Maryline in Altea. Met de stadsbus en een overstap op de lijnbus zijn we een hele tijd onderweg om 18 km te overbruggen. En we sporen eens met het treintje van Calpe naar Denia (4,25 € heen-en terug per persoon). Denia is een mooie kustplaats met een grote jachthaven en ferry’s naar onder meer Ibiza. En het heeft ook een aantrekkelijke oude stadskern met smalle straatjes en veel horeca. Als er binnenkort opnieuw een camperparking opent zullen we nog wel eens passeren.

Woensdag 25 november 2015 - Van Calpe naar Altea : 17 km
Verblijf van 20 dagen op San Antonio Camper Park

Wellicht de mooiste camperplaats aan de Costa Blanca, ruime vlakke verharde plaatsen en alles in goede banen geleid door Paco en Amparo. Iedereen moet staan zoals zij aangeven maar daardoor is het er ook zeer net en ordentelijk en heeft iedereen zicht op zee en een plaats in de zon naast de camper. De plaats ligt nabij de vissershaven langs de kustweg tussen Albir en Altea die allebei makkelijk te voet en met de fiets bereikbaar zijn. De 50 plaatsen zijn dan ook bijna dagelijks allemaal bezet en de camperplaats is blijkbaar bijzonder populair bij de Noren en Zweden.

Het weer blijft ook hier gans de periode zalig, geregeld halen we nog 20° en er is weinig wind. Heerlijk joggen en wandelen langs de promenade en de haven, winkels, restaurants en gezellige cafeetjes, het is er allemaal. De fiets is bruikbaar om boodschappen te doen maar een grotere tocht is dan weer moeilijk. Een paar keer zijn we naar La Nucia gefietst langs een vrij drukke weg zonder fietspaden en niet zonder gevaar door toch wel vele roekeloze chauffeurs. Behalve dan een ritje tot in Benidorm zijn hier eigenlijk geen mogelijkheden om op vlakke wegen te fietsen.

We maken ook een paar uitstappen, eens met de bus naar Benidorm en een andere keer met de trein (tram) naar het verrassend mooie Villajoyosa met een pittoresk oud stadsdeel met veelkleurige huizen in de bebloemde smalle straatjes. Een bezoek aan het Museo del Chocolate Valor is een lekkere aanrader.

Dinsdag 15 december 2015 - Van Altea naar Santa Pola : 80 km
Verblijf op Camping Bahia de Santa Pola

Camping Bahia ligt aan de stadsrand bij het kruispunt van de N332 (Alicante–Cartagena) en de CV865 naar Elche. Het is een terrascamping met meer dan 400 plaatsen en die zijn bijna dagelijks allemaal bezet door een internationaal gezelschap en de Scandinaviërs vormen de absolute meerderheid.

Santa Pola is groter dan we verwacht hadden en bevalt ons meteen, prachtige wandelpromenades langs de stranden en een drukke vissershaven waar je dagelijks van nabij de boten ziet binnenvaren en hoe de vis gelost en meteen geveild wordt, we gaan ’s avonds regelmatig een kijkje nemen. Met de fiets kan je langs de rustige kustweg tot in Los Arenales del Sol en L’Altet rijden, of het binnenland in richting Elche. Een omgeving waar je een fietstocht van 40 à 60 km kan maken op redelijk vlakke wegen.

De zaterdag voor kerstdag gaan we met de bus naar Alicante, er heerst een beetje kerstsfeer maar niet zo overdreven commercieel zoals bij ons. Het is een mooie stad veel leuke straatjes en pleintjes vol met restaurantje waarvan de buiten terrassen op deze zaterdagnamiddag goed gevuld zijn.

Bij Brussels Airlines hadden we een vlucht geboekt van Alicante naar Brussel op 23 december zodat we de feestdagen met familie en vrienden kunnen doorbrengen. De Hymer kan veilig op Camping Bahia blijven staan, de luchthaven van Alicante ligt maar op tien kilometer en de ex-campingbaas brengt er ons naartoe.

dat was het voor 2 0 1 5 . . . en nu beginnen we aan 2 0 1 6 !

Op 6 januari vliegen we terug naar Alicante. Driekoningen is een Spaanse feestdag en sluit de kerstvakantie af. Het is een kinderfeest en zowat het equivalent van het Sinterklaasfeest bij ons.

Met de bus bezoeken we Elche (Elx), die stad van de palmbomen. Volgens de ene gids staan er 200.000, volgens andere meer dan 300.000 maar het doet er niet toe. Het staat hier gewoon bomvol met palmen in alle mogelijke formaten.

Op 15 januari valt eindelijk de lang verwachte regen, het was blijkbaar van 2 november geleden en de provincie Alicante is naast toerisme ook een belangrijke groenten en fruitstreek en die smeken om water. Echt veel regen is het uiteindelijk niet geworden, we zijn meer gewoon…

Er is nog steeds een vrij grote vissersvloot in Santa Pola met een veiling en een eigen label, Peix de Santa Pola, voor de vis en zeevruchten uit de baai. Een bezoek aan de vissershaven in de late namiddag is dan ook een attractie wanneer de boten binnenvaren en aanmeren. De vangst is grotendeels reeds aan boord gesorteerd en in bakjes met ijs klaar gezet om snel te kunnen lossen. Op karren worden ze meteen de veiling binnengeduwd en even later zie je al de bestel- en vrachtwagens vertrekken.

Naast de vele fietsmogelijkheden in de omgeving is er een mooi net met wandepaden in de ruwe Sierra de Santa Pola. Van bij de vuurtoren of vanaf Gran Alican kan je genieten van het panorama over de zee en het eiland Tabarca. We sluiten januari af met 414 gefietste en 230 gewandelde kilometers, en wat een heerlijk weer gans de maand.

maandag 1 februari 2016 - Van Santa Pola naar Balerma : 343 km
Verblijf van 4 dagen op Camping Mar Azul

Balerma ligt aan de Costa del Sol in Andalusië met uitzicht op de Alpujarra en de Sierra Nevada. In het dorp zijn enkele restaurants en een Consum warenhuis. Camping Mar Azul ligt op een 1 km van het dorp en heeft modern sanitair en goede voorzieningen. Het strand is aan de overkant van de weg maar de camping ligt tussen plastieken serres waar tomaten, paprika’s en augurken worden geteeld en een mooi zicht is dat niet maar wel typisch voor de regio Almeria. Fietsen kan prima langs de kustweg, onder andere naar Almerimar waar we een mooie camperplaats zien bij de jachthaven….

vrijdag 5 februari 2016 - Van Balerma naar Almerimar : 12 km
Verblijf van 4 dagen op Puerto Deportivo Almerimar

We willen het weekend niet doorbrengen in het troosteloze Balerma en rijden naar de druk bezette camperplaats in Almerimar, een vakantiedorp opgebouwd rond de jachthaven met tal van bars en restaurants. Wat eet je hier? Tapas natuurlijk in één van de vele tapa bars en eigenlijk zijn het porties zoals een voorgerecht bij ons en die krijg je bij een drankje en het kost je 2 à 3 €. De zaterdagnacht steekt er een storm op met veel wind en de zondagvoormiddag is het ook nog best binnen te blijven. Na het weekend is het beter en fietsen we tot in Roquetas de Mar langs een natuurgebied en tussen de lelijke plastieken serres waar groenten worden gekweekt voor de Europese markt.

dinsdag 8 februari 2016 - Van Almerimar naar Roquetas de Mar: 23 km
uiteindelijk blijven we 9 dagen op een parking bij Playa Serena

We rijden naar Roquetas de Mar en komen op een gedoogplaats bij Playa Serena terecht waar vooral Duitsers staan, het valt op dat we toch heel weinig landgenoten tegenkomen. Vrij staan zijn we niet meer gewoon en ook niet echt voorstander van en dus is het even aanpassen maar snel kom je hier te weten waar je water kan bijvullen en het toilet en vuilwater kan lozen en na een paar dagen vertel je het zelf al aan de nieuwkomers.

Je kan wandelen langs de prachtige promenade tot aan de haven (5 km) of fietsen heen en terug langs de zee tot in Aquadulce en dat is ongeveer 30 km. We maken ook eens een bus uitstap naar Almeria. De stad valt tegen, weinig bezienswaardigheden maar wel een lekkere menu del dia gegeten in een restaurant met een bijzonder fraai interieur.

Het blijft gans de periode nogal winderig maar wel met temperaturen overdag van 20° en ’s nachts zo’n 14°. Op zaterdagnacht en de zondag is er opnieuw storm met hevige rukwinden, zelfs de wielerwedstrijd Classica Almeria wordt stopgezet wegens te gevaarlijk voor de renners en ze moeten dan 5 rondjes fietsen op een circuit in Roquetas. Een klassieker van 21 km, in Spanje kan het allemaal.

donderdag 18 februari 2016 - Van Roquetas de Mar naar San José (Nijar): 66 km
Verblijf van 2 dagen op Cabo de Gata Camper Park

Cabo de Gata Camper Park ligt aan de rand van het natuurpark op 7 km van San José dat deel uitmaakt van de gemeente Níjar in de provincie Almería. Het is een bijzonder mooi klein wit dorpje aan de zee in het centrum van het Parque Natural de Cabo de Gata, een ruig berg- en rotsachtige gebied van vulkanische oorsprong en het grootste beschermde kustgebied van Andalusië.

zaterdag 20 februari 2016 - Van San José naar Vera: 75 km
Verblijf van 4 dagen op Oasis Al Mar Camperpark

Oasis Al Mar Camperpark is gelegen op een voormalig landgoed (finca) tussen het stadje Vera en de kust en wordt uitgebaat door een Duits koppel. Als we aankomen is er welgeteld nog één plaatsje vrij, even geluk want direct achter ons stonden nog twee campers aan te schuiven. In de omgeving kan je goed fietsen, zo rijden we op zondag naar de markt in buurdorp Villaricos, op maandag naar Garrucha en Mojacar en op dinsdag over de heuvelachtige kustweg van de ruwe Sierra Almagrera.

woensdag 24 februari 2016 - Van Vera naar Cartagena : 162 km
Verblijf van 2 dagen op Area autocaravanas Cartagena

We verlaten Andalusië en rijden naar Cartagena, een havenstad in de Regio Murcia. De camperplaats ligt buiten de stad maar om het kwartier is er een bus naar het centrum. Best een gezellige stad met mooie gebouwen en omringd door heuvels waar meerdere forten op gebouwd werden. Met een panoramische lift kan je naar het Parque de Torres van waar je een schitterend uitzicht hebt op de stad, het Romeinse theater uit de eerste eeuw voor Christus en de haven. Toevallig ligt er nu een replica van de eerste boot ooit die rond de wereld heeft gevaren in de haven.

vrijdag 26 februari 2016 - Van Cartagena naar Los Narejos : 32 km
Verblijf van 10 dagen op Camping Car Area Narejos

We rijden naar de druk bezochte Area Narejos in Los Narejos, een deelgemeente van Los Alcazares. De plaats ligt naast het vliegveld van Murcia-San Javier dat maar enkele passagiersvluchten per dag heeft maar er is ook een militair opleidingscentrum van de luchtmacht gevestigd. Dat zorgt voor wat meer activiteit door de oefenvluchten voor de leerling piloten en op vrijdag voormiddag is het show time. De straaljagers zorgen voor spectaculaire nummers in formatievliegen en loopings. Sommige camperaars vinden dat storend, wij vonden het een leuke attractie.

Er is een wandelpromenade van 5 km langs de Mar Menor, van bij de camperplaats tot aan het kleine haventje van Los Alcazares en elke zaterdag is er een grote markt in de omgeving van de camperplaats. Fietsen kan hier uitstekend langs de Mar Menor. Bijvoorbeeld langs het vliegveld naar Santiago de la Ribiera, Lo Pagan en de Salinas y Aranales de San Pedro of de andere richting uit naar Los Nietos, Los Belones en Playa Honda. Vanaf hier was het ons niet duidelijk hoe je met de fiets verder het smalle schiereiland La Manga op kan zonder op de autovia terecht te komen. Opvallend hoeveel molens deze streek nog telt, we hebben enkele heel mooie gezien tijdens onze fietstochten.

maandag 7 maart 2016 - Van Los Narejos naar Santa Pola : 71 km
we blijven 2 dagen staan langs de Avinguda Vincente Blasca Ibanez aan de Gran Playa

Na het weekend is het tijd om onze voorraad aan te vullen en bij Repsol in Torrevieja nog eens diesel en LPG tanken voor we in Santa Pola toch nog een stop inlassen voor enkele dagen. Het is een frisse dag met zelfs een beetje regen onderweg. Het voordeel als je de stad kent is dat je ook de plaatsen weet zijn waar je met de camper kan parkeren en blijven overnachten. De dinsdag maken we vanuit Santa Pola nog eens een fietstocht van 55 km.

woensdag 9 maart 2016 - Van Santa Pola naar El Campello : 44 km
Verblijf van 5 dagen op Camping El Jardin

We rijden naar Camper Area Campello Beach maar er staan er al 6 voor ons in de wachtrij. Even verder op een camping hebben ze wel nog een plaats vrij, wel smalle paden naar de standplaatsen die niet voor campers gemaakt zijn, bomen, paaltjes, borduren en caravans die tot aan de rand staan…pfff, dat was millimeterwerk. Playa Muchavista is op 500 meter en je kan er wandelen tussen palmbomen langs de 11 km lange zeedijk. Met de tram kan je naar Alicante of in de andere richting naar Villajoyosa en Benidorm. Omgeving minder geschikt voor fietstochten.

maandag 14 maart 2016 - Van El Campello naar Daimus (Gandia): 112 km
Verblijf van 7 dagen op Dunes Area Camper

Wat ons gans de winter was bespaard gebleven slaat toch toe, allebei plots met serieuze verkoudheid opgezadeld en dus een drietal dagen weinig actie en nochtans waren we naar hier gekomen om enkele grote fietstochten te maken. Fietsen en wandelen kan hier prima en Daimus is een klein dorp midden de sinaasappelplantages waar verder weinig te beleven is. We gaan naar de Fallas in Gandia. De enorme beeldengroepen gemaakt uit een soort geperst karton staan verspreid in en rond het centrum. Het begint al de dinsdag en eindigt op zaterdag 19 maart (feestdag Sint Jozef en in Spanje ook Vaderdag) met de verbranding van de beelden. Dagelijks gaat dit gepaard met alle soorten mogelijk geknal en rookbommetjes die door groot tot echt wel zeer klein wordt afgestoken. We zagen zelfs peuters die vanuit hun buggy al met kleine bommetjes gooiden en vierjarigen die met een sigaret op stap zijn om hun vuurwerk aan te steken, onvoorstelbaar wat hier allemaal kan en mag!

maandag 21 maart 2016 - Van Daimus naar Peñiscola : 247 km
Verblijf van 6 dagen op Stop and Go La Volta

De eerste dagen blijft het hier ook waaien, wel zonnig en vrij warm maar door een strakke wind voelt het niet zo aan, één van de friste weken tijdens onze overwinterperiode. We stappen eens naar het schilderachtige Peñiscola en eens de andere kant op naar Benicarlo waar er de woensdag markt is. Fietsen kan langs kleine wegen dicht bij de kustlijn via Benicarlo en Vinaros tot in Els Ametlers. Daar keer je best terug of anders moet je over de N340 rijden en dat is geen aanrader.

zondag 27 maart 2016 - Van Peñiscola naar Vic : 305 km
overnachting op Area de autocaravanas de Vic

Op deze zonnige paaszondag rijden we in een grote boog rond Barcelona naar Vic in de regio Catalonië. Deze oude bisschopsstad met veel middeleeuwse architectuur en mooie oude herenhuizen heeft een bijzonder mooie Plaza Major met arcadebogen en gotische gekleurde huizen en gezellige cafeetjes. Daaromheen kronkelstraatjes en pleintjes en aan de rand van de stad staat een kathedraal uit de 11e eeuw.

maandag 28 maart 2016 - Van Vic naar Palamos : 109 km
Verblijf van 2 dagen op Empord Area

Vooraleer we de terugreis aanvatten blijven we nog een paar dagen in Palamos aan de Costa Brava. Ook in Catalonië is het weer ondertussen al vrij zacht en de camperplaats is rustig gelegen en makkelijk bereikbaar aan de stadsrand. We trekken nog eens de wandelschoenen aan want er zijn hier wel degelijk mooie wandelingen te maken en er is ook nog een Via Verda (fietsroute) tussen Palamos en Palafrugell.

De terugreis beginnen we met kleine etappes en kiezen voor de route via Perpignan-Montpellier-Lyon-Nancy-Luxemburg.

Woensdag 30 maart 2016 - Palamos ==> Narbonne : 208 km

Overnachting : Aire de la Narbonnette dicht bij het historische centrum - 9€/24 uur, elektriciteit inbegrepen / sanistation

Donderdag 31 maart 2016 - Narbonne ==> Chusclan : 235 km

Overnachting : Cave des Vignerons de Chusclan - gratis - serviceplaats - naast de wijngaard, aan de dorpsrand

Vrijdag 1 april 2016 - Chusclan ==> Cuiseaux : 334 km

Overnachting : Aire Communale - Avenue de la Madeleine - gratis en met servicepunt - in het dorp

Zaterdag 2 april 2016 - Cuiseaux ==> Han-sur-Lesse : 554 km

Overnachting : Parking Communale - Rue de la Lesse - 9€/dag met elektriciteit - servicepunt

Zondag 3 april 2016 - Han-sur-Lesse ==> Lichtervelde : 240 km

Overnachting : thuis

In totaal hebben we 5.143 kilometer afgelegd met 148 overnachtingen, waarvan 94 op camperplaatsen, 43 op de camping en we stonden ook 11 dagen vrij.

FOTO ALBUM OVERWINTEREN IN SPANJE

terug naar boven

terug naar REIZEN