Fietsen en wandelen in de Elzas en langs Zwitserse meren.

Vrijdag 24 augustus 2012 - Van Lichtervelde naar Brouch (Mersch) : 343 km

Omstreeks 15 uur vertrekken we richting Luxemburg en met het nodige fileleed langs de E411 bereiken we om 19:30 het dorpje Brouch, een deelgemeente van Mersch. Hier start onze wandel - en fietsvakantie morgen met een tocht van de Wanderfrenn Brouch. Er is een parking bij het voetbalveld waar we samen met nog vier andere campers blijven overnachten.

Zaterdag 25 augustus 2012 - Van Brouch naar Charmes : 192 km

Het wordt een afwisselende tocht die start door de beboste heuvels naar Hollenfels, eens rustig dorpje met een kasteel. De terugweg brengt ons over een hooggelegen weg aan de rand van de bossen terug naar Brouch. Na de wandeling rijden we verder naar de camperplaats in Charmes. Ook al omdat het plots begint te regenen voeren we niet veel meer uit vandaag, hopelijk is de zon er morgen ook weer bij want in Charmes is er morgen ook een wandeltocht.

Zondag 26 augustus 2012 - Van Charmes naar Kaysersberg : 107 km

Les Randonneurs du Pays de Charmes organiseren hun Marche Populaire. Wellicht omdat er maar 2 afstanden zijn en de kleinste toch al 12 km is komen maar weinig deelnemers opdagen voor deze nochtans mooie en goed verzorgde tocht met gratis bevoorrading op elke controleplaats. Na de wandeling rijden we over de Col de Bonhomme naar de Camping Municipal in Kaysersberg waar we afgesproken zijn met Daniel en Sylvia. Als iedereen geïnstalleerd is worden de wijnglazen gevuld en de plannen gemaakt voor de komende dagen.

KAYSERSBERG

CAMPING

MUNICIPAL

de bakker komt dagelijks langs

Maandag 27 augustus 2012 - Iedereen de fiets op !

Er is markt in Kaysersberg en we gaan een kijkje nemen en meteen bezoeken we ook al eens dit pittoresk stadje. Na de middag maken Daniel en Johan de koersfietsen klaar om de Col de Freland te beklimmen en bij 27° is dat toch wel eventjes puffen. Sylvia en Claudine gaan ook fietsen maar dan de andere kant op, in de vlakkere Elzas. ’s Avonds gaan we dan ook nog eens Dirk en Maryline bezoeken die met hun nieuwe Concorde-woonhuis op de camperparking staan.

Dinsdag 28 augustus 2012 - Met de fiets naar Colmar

De fietsroute naar Colmar is goed aangegeven tot het binnen rijden van de stad, dan zien we geen bordjes meer en moeten we de laatste kilometers afleggen langs een drukke invalsweg. Na het aperitief en de choucroute maken we een wandeling in de meest toeristische stad van de Elzas. Bij de terugweg is het al even moeilijk om de stad uit te fietsen maar uiteindelijk geraken we toch op de fietsroute en rijden tussen de wijngaarden terug naar de camping, 35 km gefietst vandaag.

Woensdag 29 augustus 2012 - Fiets- en wandeldag

Tijdens de beklimming van de Col du Haut de Ribeauville begint het te regenen en veranderen we de rit, in de Elzas vlakte is het zonnig en warm terwijl de toppen van de Vogezen in een dik wolkenpak blijven steken. Typisch weer voor deze streek. Na de middag maken we een wandeling van Kaysersberg naar St. Alexis, 10 km met 450 meter hoogteverschil. Na de moeilijke afdaling waar we veel langer over deden dan verwacht ploffen we ons in de zetels op het eerste terras dat we tegenkomen en een halve liter bier is nu echt niet teveel. Het is een zalig warme avond en tot laat zitten we buiten na te genieten van de actieve dag.

Donderdag 30 augustus 2012 - Route des Crêtes

Rustige voormiddag om een beetje te bekomen na de zware wandeling van gisteren. Het weer valt nog mee hoewel de zon zich schuil houd achter hoge bewolking en dus wagen we het om na de middag een uitstap te doen met de wagen en een gedeelte van de Route des Crêtes af te rijden. Mooie vergezichten op deze weg die steeds boven de 1000 meter blijft. We dalen na de Hohneck terug af naar kaasstad Munster waar we van dat sterk ruikende goedje kopen voor bij de kaasschotel deze avond. Verder ook nog een bezoek gebracht aan Turckheim.

Vrijdag 31 augustus 2012 - Van Kaysersberg naar Rouffach : 29 km

Tijd om afscheid te nemen van onze vrienden die hier nog een dagje blijven. Wij doen het rustig aan vandaag en ook de weersvoorspelling voor de komende 2 dagen is niet zo optimistisch. In Rouffach plaatsen we ons op de camperparking die naast het zwembad en de camping ligt. Dit dorp heeft niet zoveel te bieden, we wandelen nog naar het park met ooievaars maar de meesten zijn al vertrokken naar zuiderse oorden. Terwijl we aan het avondeten zijn mogen we wel genieten van het werk van een bonte specht die de boom naast onze camper aan het inspecteren is.

Zaterdag 1 september 2012 - Van Rouffach naar Delémont : 116 km.

In het oude wijndorp Pfaffenheim dat 4 km verderop ligt is er een wandeltocht en we rijden er met de fiets naartoe. De wandeling begint met een stevige klim door de wijngaarden en na 3 Km hebben we al een hoogteverschil van 300 meter overbrugd. Verder langs een pad door de bossen en over de rotsen met af en toe uitzicht op de Rijnvlakte. De Tarte Flambée hebben we verdiend bij de aankomst. Dan terugfietsen naar Rouffach, de Eriba klaarmaken en via Mulhouse en Basel rijden we naar Delémont, de hoofdplaats van het Zwitserse kanton Jura waar we meteen getrakteerd worden op fikse buien.

Zondag 2 september 2012 - Van Delémont naar Saint-Blaise : 87 km.

Het regent niet meer en we bezoeken Delémont, veel mooie gebouwen, een kasteel, fonteinen en er zijn 2 goed bewaarde stadspoorten. Door mist en regen rijden we verder door de Jura en ’s middags zijn we in La Chaux-de-Fonds, het moderne centrum van de uurwerkindustrie. De stad ligt er verlaten bij op deze zondagmiddag en we lopen ook niet ver…8° is het hier! Niet verwonderlijk, we zijn immers in de hoogst gelegen stad van Europa (995 m). Na een snelle afdaling met talrijke tunnels komen we beneden bij het Lac de Neuchâtel en stoppen op de camperplaats bij de haven van Saint-Blaise. Het is hier ook warmer en zonniger en we wandelen langs het meer naar het Laténium, een archeologisch park en museum.

Maandag 3 september 2012 - Van St-Blaise naar Gampelen : 9 km

De camperplaats ligt tussen een spoorweg en de snelweg en is echt lawaaierig, één nacht was genoeg. Maar de fietsmogelijkheden die we hier gezien hebben bevallen ons enorm en we rijden 9 km verder naar camping Fanel in Gampelen. Die is midden een natuurgebied gelegen en er zijn een tiental speciale plaatsen voor campers. Na de middag fietsen we van hieruit langs het meer van Neuchâtel naar de gelijknamige stad. De uitstekend bewegwijzerde fietsroute brengt je probleemloos tot in het stadscentrum. We hebben 32 km gefietst vandaag.

GAMPELEN

TCS CAMPING

FANEL

Dinsdag 4 september 2012 - Fietstocht naar Erlach en de Bieler See

Bewolkt met af en toe een beetje zon maar wel temperaturen van boven de 20°, goede omstandigheden eigenlijk voor een dag fietstocht. Het meer van Neuchâtel is door het Zihlkanaal met de Bieler See verbonden en het fietspad volgt dat kanaal tot in het middeleeuwse Erlach. Daar wijken we af en fietsen naar het St. Petersinsel, een voormalige abdij op een eiland die door de veranderde waterstanden nu een schiereiland geworden is in het meer. We eten hier de traditionele visschotel en fietsen dan nog een stuk verder langs het meer. Er staan vandaag 61 km op de teller.

Woensdag 5 september 2012 - Door het dal van de Broye naar Murten

Deze voormiddag eens tot in Gampelen gefietst, dat is nu echt eens een dorp waar niets is, geen winkeltje noch cafeetje, helemaal niets. In de namiddag werken we onze Route des 3 Lacs helemaal af met een rit naar Murten aan de Murtensee ofwel Lac de Morat. En we ontdekken hier een bijzonder fraai middeleeuws stadje met goed bewaarde poorten en een stadsmuur waar je gedeeltelijk kan op wandelen. Vandaag ook weeral goed voor 50 km fietsen langs de uitstekend bewegwijzerde fietsroutes. Zwitserland is echt een fietsland!

Donderdag 6 september 2012 - Van Gampelen naar Interlaken : 102 km

Vandaag rijden we door het Schweizer Mittelland naar de meren in het Berner Oberland. We kiezen voor camping Alpenblick nabij de Thunersee in Interlaken, ook deze camping heeft enkele camperplaatsen. We wandelen eerst naar de Altstad, Unterseen, en dat was vroeger het centrum van het huidige Interlaken. En dat is een mondaine stad met een casino en luxueuze hotels langs de brede boulevard en een grote open ruimte die een prachtig uitzicht bied op de Jungfrau waarvan de top op 4158 meter ligt.

INTERLAKEN

CAMPING

ALPENBLICK

Vrijdag 7 september 2012 - Wandeling naar Wilderswil

Terwijl ik langs de Thunersee naar Thun fiets gaat Claudine naar Unterseen om boodschappen te doen. Kort na de middag vertrekken we met de gratis bus naar station Interlaken Ost waar we aan een wandeling van 17 km beginnen. Langs het verbindingskanaal tussen de Thuner – en Brienzersee stappen we naar Böningen en dan verder langs een bergrivier naar Wilderswil. Terug in Interlaken blijven we nog kijken naar de kinderloop op de vooravond van de 20e editie van de Jungfrau marathon.

Zaterdag 8 september 2012 - Van Interlaken naar Horw : 73 km

Was het niet dat er deze avond een of ander festival op de camping zelf doorgaat waren we hier nog een dag langer gebleven, maar het te verwachten lawaai net achter de camper is er te veel aan. We rijden door een machtig landschap over de Brunigpass en langs de Lungerer See tot in Horw bij Luzern. Met de fiets rijden we ’s namiddags rond op het schiereiland in het Vierwoudstedenmeer met plaatsjes zoals Kastanienbaum en St. Niklausen.

HORW

TCS CAMPING

STEINIBACHRIED

Zondag 9 september 2012 - Luzern, stad aan het Vierwoudstedenmeer

Volop zon van in de vroege ochtend, we kunnen buiten ontbijten met uitzicht op de Pilatus die ligt te glinsteren in de zon. Luzern, de grootste stad aan het Vierwoudstedenmeer, ligt maar op 6 km van de camping en we fietsen er naartoe om er ’s middags iets te eten en daarna ontdekken we een charmante stad met talrijke bezienswaardigheden. Blikvanger is de 200 meter lange overkapte houten Kapelbrücke over de Reuss. Om 16 uur zijn we teug en genieten op de camping nog van de zon, 29° vandaag!

Maandag 10 september 2012 - Met de tandradbaan naar de top van de Pilatus

Wanneer je al veel gereisd hebt wil je af en toe toch eens iets nieuws ontdekken en dat doen we vandaag vanuit Alpnachstad waar de steilste tandradspoorlijn ter wereld met percentages tot 48 % de rode treintjes naar de top van de Pilatus sleurt op 2132 meter. Bijzonder spectaculair en van boven een magnifiek uitzicht over het grillige Vierwoudstedenmeer en de besneeuwde Alpentoppen in de achtergrond. Heen- en terug kost dit 68 CHF maar het is dan ook een unieke belevenis.

dinsdag 11 september 2012 - Van Horw naar Willisau : 43 km.

In Willisau stoppen we op de gratis camperparking en stappen meteen naar de fraaie hoofdstraat in dit laatmiddeleeuws stadje waar ook nog 2 stadspoorten te bekijken zijn. De fietstocht in de namiddag wordt ingekort wegens dreigende wolken en opkomende wind, het aangekondigde onweer voor vannacht zal er wellicht vroeger zijn. We zijn net terug bij de Eriba als de eerste druppels vallen, goede timing deze keer maar uiteindelijk is het maar een kleine bui en stappen we een uur later nog eens naar het stadje.

Woensdag 12 september 2012 - Van Willisau naar Han-sur-Lesse : 528 km

Onze laatste 15 CHF verdoen we in de plaatselijke Aldi, dat zijn in Zwitserland zowat de enige warenhuizen met een ruime niet overdekte parking waar je ook met een zwerfauto op kan. De terugreis is ingezet en onderweg krijgen we af en toe een bui. Via Basel en Mulhouse rijden we naar Thann van waar we de mooie weg over de Col de Bussang volgen naar Epinal en Nancy. Uiteindelijk belanden we toch weer op onze vertrouwde stek in Han-sur-Lesse, Meteen goed voor de langste etappe van deze reis. 528 km afgelegd met een gemiddeld verbruik van 8,3 liter bij een gemiddelde snelheid van 74 km/uur.

Donderdag 13 september 2012 - Van Han-sur-Lesse naar Lichtervelde : 274 km

Het tweede deel van de terugreis langs Namur en Doornik en we maken nog een ommetje via Kruishoutem waar we de LPG-flessen met propaangas laten vullen.

In totaal hebben we tijdens deze reis 1903 kilometer afgelegd.

Het overzicht van camperplaatsen en campings waar we verbleven hebben is eveneens bijgewerkt.

We hebben gebruik gemaakt van deze reisgidsen :

Michelin - Elzas en Vogezen

ANWB - Wallis - Berner Oberland

en ook heel veel informatie gevonden in de website myswitserland.com.

Voor het zoeken van camperplaatsen gebruiken we zoals steeds deze sites

Campingcar Infos

Bordatlas

Campercontact.

Op de Zwitserse campings waar we verbleven maakten we telkens gebruik van de kortingskaart voor het laagseizoen : Camping Card ACSI.

terug naar boven

terug naar REIZEN